Lengyel választás: megvan a kétharmad, de a végeredmény még kérdéses

A szavazatok valamivel több mint kétharmadának feldolgozása után kilenc százalékon belülre került a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) és kihívója, a Polgári Koalíció (KO)

2023. október 16., 17:50

Szerző:

A 70,66 százalékos feldolgozottságnál továbbra is jelentősen vezet, a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt és szövetségesei alkotta konzervatív koalíció, igaz, a reggel elindult eredményközlés alatt folyamatosan csökken a támogatottsága, míg a kihívó Polgári Koalíció közelít hozzá – írta meg az Infostart.

Jelenlegi így állnak a parlamenti bejutás küszöbét átlépő pártok:

  • PiS: 37,35 százalék
  • Polgári Koalíció (KO): 28,76 százalék
  • Harmadik Út (TD): 14,45 százalék
  • Új Baloldal (Lewica): 8,29 százalék
  • Konföderáció: 7,27 százalék
Az előzetes exit pollok bár a PiS győzelmét jelezték előre, azt mutatták, hogy a jelenlegi kormánypárt nem lesz képes kormányt alakítani, és várhatóan a Polgári Koalíció, a Harmadik Út és az Új Baloldal lép koalícióra.

Végleges eredményt várhatóan kedden hirdetnek Lengyelországban, a szakértők egyelőre bizonytalannak látják a kormányalakítás ügyét. A PiS-nek 190 és 208 közötti mandátumot jósolnak a 460 fős szejmben, ha a felső határhoz közel teljesít, kormányon maradhat, ha viszont inkább az alsóhoz lesz közel a mandátumszáma, akkor egy lehetséges KO–Harmadik Út–Új Baloldal kormánykoalíciónak jósolnak nagyobb jövőt. Ugyanakkor még az is kérdéses, hogy a Harmadik Út két pártja, hogyan osztozik a mandátumokon, mert a PSL-lel elképzelhető a jelenlegi kormány együttműködése, de a Lengyelország 2050-nel szinte kizárt.

(Kiemelt kép forrása: Beata Zawrzel/NurPhoto/AFP)

Vlagyimir Putyin orosz elnök két év intenzív háború után új védelmi minisztert javasolt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot – közölte vasárnap a Kreml.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).