Balesetet okozott a turbulencia

Erős légörvény okozott balesetet a Condor és a Lufthansa német légitársaság egy-egy járatán.

2023. március 2., 14:09

Szerző:

Egy Frankfurtból Mauritiusra tartó gépen húsz ember szenvedett sérüléseket, a Lufthansa Austinból Frankfurtba tartó járata pedig kénytelen volt leszállni Washingtonban a rendkívül erős turbulencia miatt - jelentette a dpa német hírügynökség csütörtökön.

A német Condor légitársaság Frankfurtból az Indiai-óceánon található Mauritius szigetére tartó járata a leszállás előtt két órával került erős légörvénybe – közölte a társaság szóvivője a dpa hírügynökséggel. A szóvivő elmondta, hogy a sérülteket orvosi megfigyelés alatt tartják, a dpa szerint az állapotuk egyelőre nem ismert.

A 272 utast és 13 fős személyzetet szállító repülőgépnek jelentések szerint az utastere is megsérült, de végül biztonságosan landolt a főváros közelében található Port Louis reptéren.

A Lufthansa Egyesült Államokból Németországba tartó utasszállító gépe ezzel szemben nem jutott el a célállomásig, a rendkívül erős turbulencia miatt kénytelen volt leszállni Washingtonban. A járat a Texas állambeli Austinból tartott volna Frankfurtba, de a felszállás után másfél órával erős légörvénybe került, ezért a pilóták úgy döntöttek, hogy a washingtoni Dulles nemzetközi repülőtéren szállnak le. A légörvényben több utas könnyebben megsérült, őket a személyzet a helyszínen elsősegélyben részesítette. A helyi média értesülései szerint hét ember kórházi ellátásra szorult.

A beszámolók szerint a két gépet érintő légörvény úgynevezett tiszta levegős turbulencia volt, amelynél semmilyen látható jele nincs annak, hogy két különböző légtömeg egymástól jelentősen eltérő sebességgel mozog és érintkezik egymással, ezért nehéz elkerülni.

(Kiemelt képünk: 2021. április 28., Hessen, Frankfurt/Main: A Lufthansa egyik repülőgépe leszáll a Rhein-Main repülőtéren. (Fotó: L: Andreas Arnold/dpa))