Légicsapások érték az észak-etiópiai Tigré tartomány fővárosát

A hírt a miniszterelnök szóvivője és a kelet-afrikai ország hadserege sem kommentálta.

2021. október 18., 15:12

Szerző:

Légicsapások érték hétfőn az észak-etiópiai Tigré tartomány fővárosát, több helyi lakos sebesülését okozva – közölte a tigréi lázadószervezet ellenőrizte helyi televízió, írta az MTI.

A Tigrai TV híradása szerint a Mekelle elleni támadást Abiy Ahmed hajtotta végre, a tévé ezzel az etióp miniszterelnökre, illetve az általa vezetett kormány hadseregére utalt. A hírt időközben egy segélymunkás és egy diplomata is megerősítette a Reuters hírügynökségnek, a Reuters ugyanakkor jelezte, hogy a bejelentés valódiságát nem tudja ellenőrizni, mert a térségbe hónapok óta nem engedik be a sajtó munkatársait. A miniszterelnök szóvivője nem reagált az újságírók megkeresésére, és a kelet-afrikai ország hadserege sem kommentálta a hírt.

Az etiópiai belpolitikai életet korábban három évtizeden át irányító, majd a hatalomból kiszorult, etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei novemberben megtámadtak egy tigréi katonai bázist, az etióp kormányerők pedig ellentámadást indítottak. A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket, kétmillióan menekültek el otthonaikból, és súlyos humanitárius válság alakult ki. A harcok átterjedtek a szomszédos Afar és Amhara régiókra is. Az etióp hadsereg és a vele szövetséges erők október elején indítottak légi és szárazföldi offenzívát Amharánál a tigréi lázadók állásai ellen. Az offenzívát néhány nappal azután indították, hogy október 4-én újabb öt évre beiktatták hivatalába Abij Ahmed etióp kormányfőt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Ashraf Shazly / AFP)