Legalább 70 tüntetőt erőszakoltak meg szudáni katonák

2019. június 11., 14:08

Szerző:

Kórházi közlések szerint több mint 70 embert megerőszakoltak Szudán fővárosában, Kartúmban múlt hétfőn, miután katonai csapatok tüntetőkre támadtak. Legkevesebb 100 ember meghalt és 700 ember megsebesült, amikor a csapatok lerohanták az ülősztrájk résztvevőit – írja a Guardian.

Egyelőre nincsenek pontos adatok a szexuális erőszak áldozatainak számáról, de egy doktor egy orvosi adatbázis alapján közölte, hogy a kartúmi kórházakban több mint 70 esetet regisztráltak a támadást követően. Volt olyan orvos, aki egyedül 8 áldozatot látott el, 5 nőt és 3 férfit. Egy másik fővárosi kórházban olyan áldozatot is elláttak, akit négy katona rohant le.

Pontos adat azért sem ismert, mert sok áldozat nem kér orvosi segítséget, mivel vagy a megtorlástól fél, vagy eleve korlátozott az orvosi ellátáshoz való hozzáférés.

Jelenleg hírzárlat van, és nincs internet az országban. Az általános sztrájk két napja tart, azóta zárva vannak a boltok és üresek az utcák.

A katonai vezetők a tüntetőket hibáztatják, álláspontjuk szerint a tiltakozások a nemzetbiztonságra nézve is fenyegetést jelentenek.

Szudáni hatalomátvétel Szudáni hatalomátvétel
Fotó: MTI/EPA/Amel Pain

Szudánban hónapok óta folynak a tiltakozások, a tüntetők a katonai tanács tagjainak lemondását követelik. Április 11. óta ugyanis egy átmeneti katonai tanács irányítja az országot, miután a hadsereg elmozdította az országot 30 éven át irányító Omar al-Basírt Szudán éléről. Az elnök távozását december óta követelték tiltakozók az országszerte zajló megmozdulásokon. A tüntetéshullám április óta sem csillapodott, mert a tiltakozók azt követelik, hogy a hadsereg adja át a hatalmat civil kormányzatnak. A tanács áprilisban azt ígérte, hogy két éven belül választásokat írnak ki.

(A 444 nyomán)