Lavrov: Ne szállítson a NATO fegyvereket Ukrajnának, ha véget akarnak vetni a háborúnak

Az orosz külügyminiszter szerint nem haladnak jól a tárgyalások.

2022. április 30., 12:05

Szerző:

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szombaton megjelent interjújában felszólította a NATO tagországait, hogy ne szállítsanak több fegyvert a kijevi hatalomnak, ha valóban meg akarják oldani az ukrajnai válságot – írja az MTI.

A Hszinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy az ukrajnai "különleges hadművelet" továbbra is a terveknek megfelelően halad, és minden kitűzött céljukat el fogják érni. A külügyminiszter azt állította az interjúban, hogy a háború február 24-i kezdete óta egymillió embert "menekítettek" ki Ukrajnából Oroszországba, és közöttük 120 ezer külföldi van.

Lavrov közölte, hogy az orosz és az ukrán fél között csaknem mindennap vannak tárgyalások, de a haladás nem megy könnyen. Az agresszor emiatt a kijevi hatalom nyugati támogatóinak harcias retorikáját és lázító cselekedeteit okolta.

Az orosz hadsereg szombaton is erős nyomás alatt tartotta a dél- és kelet-ukrajnai régiókat, különösen az északkeleti Harkiv környékét, ahol minden lehetséges eszközzel fokozni akarja katonai fölényét, és ahol Kijev ezzel szemben saját taktikai sikerekről számolt be, írta az AFP hírügynökség az ukrajnai háborúról szóló napi összefoglaló jelentésében.

Az ország második legnagyobb városából, Harkivból – amelyet hetek óta ostromol az orosz tüzérség – hatalmas robbanásokat lehetett hallani szombatra virradóan. Pénteken napközben életét vesztette legalább egy ember és több megsebesült a városban a helyi katonai igazgatás közlése szerint. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy ebben a régióban súlyos a hadihelyzet. Szerinte ennek ellenére taktikai sikereket érnek el.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Oleksandr Ratushniak)

 

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.

Több robbanás volt vasárnap kora reggel az ukrán főváros, Kijev központi, Sevcsenkivszkij nevű kerületében - közölte Vitalij Klicsko, a város polgármestere a Telegram közösségi alkalmazáson.