Ha Tajvan bajban, a világ is bajban

Az autoriter rezsimek jelentette fenyegetés ellen emelte fel szavát helyi idő szerint vasárnap, egyesült államokbeli kitérőjén a tajvani alelnök, aki mindazonáltal azt is leszögezte: Tajpej kész tárgyalni Kínával.

2023. augusztus 14., 08:50

Szerző:

„Ha Tajvan biztonságban van, az egész világ biztonságban van. Ha a Tajvani-szorosban béke van, a világban is béke van” – fogalmazott egy, az Egyesült Államokban élő tajvani támogatói által szervezett New York-i ebéden William Laj, akinek a szavait a tajpeji elnöki hivatal idézte. 

Laj kiemelte, hogy Tajvan jó úton halad, és a szigetnek nem szabad meghátrálnia az autoriter rendszerek jelentette fenyegetések miatt, hanem a demokrácia jegyében kell erősödnie. 

A rendezvényen részt vett Ingrid Larson, a szigettel nem hivatalos kapcsolatokat ápoló, az amerikai kormány által működtetett Tajvani Amerikai Intézet elnöke is. 

A kínai külügyminisztérium már korábban tiltakozott Laj egyesült államokbeli látogatása ellen, mely voltaképpen az alelnök paraguayi útjának kitérője, Laj ugyanis a latin-amerikai országba igyekszik, ahol részt vesz Santiago Pena megválasztott elnök beiktatásán. A tervek szerint visszafelé San Franciscót is útba ejti. 

A kínai külügy tárca bajkeverőnek nevezte a tajvani alelnököt, akinek azt vetette a szemére, hogy makacsul ragaszkodik a Kína által magáénak tartott, ám 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvan függetlenségéhez. „Újra és újra bebizonyosodik, hogy a Tajvani-szorosban éleződő feszültség azért van, mert Tajvan az Egyesült Államokra támaszkodva igyekszik függetlenedni” – írták a közleményükben. 

Tajvant alig néhány ország ismeri el. Paraguay az utolsó dél-amerikai állam, amely hivatalos kapcsolatban áll Tajvannal.

(Kiemelt képünk: a tajvani nemzetvédelmi minisztérium (MND) által 2023. április 5-én készített képen egy a tajvani haditengerészet katonája figyeli a kínai Shandong repülőgép-hordozót Tajvan keleti részén. Fotó: Laurent Fievet/Tajvan Nemzetvédelmi Minisztériuma/AFP)