Külügy: Nincsenek magyar sérültjei az isztambuli robbantásnak

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincsen magyar áldozata vagy sérültje az isztambuli robbantásnak - tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő.

2022. november 13., 18:54

Szerző:

Elmondta: „az ankarai nagykövetségünk és az isztambuli főkonzulátusunk folyamatosan kapcsolatban áll a török külügyminisztériummal, valamint az országos, illetve helyi rendőri szervekkel, emellett az illetékes konzuljaink a nap 24 órájában készek fogadni a segítségre szoruló magyarok megkereséseit”. 

Hozzátette, eddig három magyar állampolgár kereste fel a konzuli szolgálatot, ők turistaként tartózkodnak a városban és a robbanás helyszínétől mindössze 40 méterre található hotelben tartózkodnak. 

Közölte, „folyamatosan tartjuk velük a kapcsolatot, valamennyien jól vannak, nem esett bántódásuk és az eredeti terveiknek megfelelően a napokban elhagyják Törökországot”. 

A tájékoztatás szerint a magyar képviseletek a továbbiakban is szorosan nyomon követik az eseményeket, a konzuli szolgálat pedig szükség esetén kész minden lehetséges segítséget megadni. 

Az Isztambulban tartózkodó magyarok a nap 24 órájában segítséget tudnak kérni a következőzöldszámon: 003680368036.

(Kiemelt képünk: Egy helyszínelőcsoport tagjai dolgoznak, miután egy ismeretlen eredetű, erős robbanás rázta meg a forgalmas isztambuli Istiklal bevásárlóutcát 2022. november 13-án. Fotó: Yasin Akgul/AFP)

16:39

A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.