Különös diplomáciai találkozóra hívták Ádert és Orbánt

Olekszandrovics Zelenszkij ukrán elnök az ukrán függetlenség harmincadik évfordulójának ünnepén látná szívesen a magyar állami vezetőket, ám a látogatás az ukrán egység melletti kiállást is jelentheti az orosz hóditó törekvésekkel szemben.

2021. április 20., 07:44

Szerző:

Az Orbán- és Áder házaspárt is meghívta Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij ukrán elnök, hogy vegyenek részt augusztusban az ukrán függetlenség harmincadik évfordulóján szervezett nagyszabású ünnepségen – tudta meg a Népszava a budapesti ukrán nagykövetségtől. Az augusztus 23-24-ére Kijevbe tervezett rendezvénysorozat nem szokványos protokoll-esemény lesz, egyrészt ez lesz az első kerek évforduló a Krím-félsziget és Kelet-Ukrajna 2014-es orosz megszállása óta, másrészt Zelenszkij elnök egy Krím Platform nevű csúcstalálkozót is szervez majd – írja a lap. Ez az esemény a Politico szerint azt a célt szolgálja, hogy Oroszország felé demonstrálja: a nemzetközi közösség szilárdan kiáll Ukrajna területi integritása mellett, és nem ismeri el a Krím-félsziget bekebelezését.

Zelenszkij az eseményre Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács vezetőjét is meghívta, ám az előbbi sűrű programjára hivatkozva elutasította a részvételt, ráadásul az erről szóló levelet a kabinetfőnöke írta alá helyette. Mint a Politico megjegyzi, valószínűtlen, hogy egy uniós vezetőnek már most ilyen sok előre leszervezett augusztus végi programja lenne. Charles Michel viszont úgy nyilatkozott, akár a szabadságát is megszakítja, hogy Kijevbe utazhasson, mert szeretné demonstrálni támogatását.

A Népszava értékelése szerint kérdés, hogy a szoros magyar–orosz kapcsolatokat szem előtt tartó Orbán Viktor, esetleg Áder János elfogadja-e majd Zelenszkij meghívását. Főleg a miniszterelnök szempontjából lesz érdekes a válasz, mivel Orbán Zelenszkij megválasztása óta már többször nyilvánosan is beszélt róla, hogy – többek között a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetét rendezendő – szeretne találkozni ukrán partnerével, ám ez máig nem történt meg.

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu archív)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.