Ukrán szuperfegyver csapott le az orosz légibázisra

A HRIM ukrán fejlesztésű ballisztikus rakéta megszégyenítette az orosz légierőt.

2022. augusztus 11., 14:32

Szerző:

Több, hatalmas robbanás rázta meg augusztus 9-én az orosz hadsereg Szakij légitámaszpontját. A robbanásokban legalább 8 darab harci repülőgép és helikopter is megsemmisült. Az akció azért keltette fel a világ figyelmét, mert a támaszpont mélyen az orosz hátországban, a 2014-ben annektált Krím-félszigeten, az ukrán határtól 200 kilométerre található.

Az orosz hadvezetés a robbanást egyrészt balesetnek állítja be azzal, másrészt igyekszik elbagatelizálni az elszenvedett veszteségeit. Egyet mindenképp igyekeztek kizárni: nem lehetett felelős a robbanásokért az ukrán haderő. Ugyanis utóbbi esetben az ukránoknak többszáz kilométert kellett volna megtenniük orosz területek fölött, a légvédelemtől egyáltalán nem zavartatva. Nem véletlen, hogy a támadást, ha némi vonakodás után is, de magára vállalta a kijevi légierő.

A videófelvételeken jól látszik, hogy két robbanás egymástól nagy távolságra, nagyjából egyszerre történik, tehát az egyik spontán robbanás nem tudta volna beindítani a másikat – mondta a 168.hu-nak Jójárt Krisztián, katonai szakértő. Egyértelmű, hogy egy összehangolt támadást látunk, amiben az oroszok komoly veszteséget szenvedtek.

A szakértő szerint az viszont már közel sem ennyire egyértelmű, hogy mi okozta a károkat

Jójárt szerint sokkal elképzelhető, hogy Hrim vagy Hrim-2-es (Oroszul Grom) ukrán fejlesztésű ballisztikus rakéták találták el a támaszpontot.

Az ukránok a nemzetközi fegyverpiacra is szánták a Hrim-et, így a szabályozásnak megfelelően a hatótávolsága nem lehetett nagyobb 300 kilométernél, valamint maximum 500 kg-os robbanófejjel szerelhették fel – mondta a szakember. Azt tudni lehetett, hogy saját maguknak továbbfejlesztették az eszközt, de a fejlesztés pontos állásáról vagy a hadrendbe állításról eddig nem voltak megbízható információk. Most már könnyen elképzelhető, hogy a krími támadás egy 4-500 kilométeres hatótávolságú HRIM-2-es éles tesztje volt. 

A közösségi médiában található videófelvételekre reagálva az Ukrán Védelmi Minisztérium tweetben emlékeztetett mindenkit, hogy „az ukrán Krím félszigeten tartózkodó megszálló csapatok jelenléte nem kompatibilis a turista szezonnal.” 

 (Kiemelt kép forrása: Twitter)