Középkori torony vécéjébe szorult egy magyar kutató, szemceruza és fülpiszkáló segítségével jutott ki

A magyar nép leleményessége felülmúlhatatlan, ezt most Ilkó Krisztina is bebizonyította Erasmus egykori szobájában.

2024. március 5., 12:24

Szerző:

A teljes brit média nyomán a világ más részein is beszámoltak a Cambridge-i Egyetem kutatója, dr. Ilkó Krisztina kalandjáról. A 33 éves magyar kutató hosszú időre, hét órára beszorult egy vastag falakkal és nehéz faajtóval védett, ablak nélküli mosdóba. A magyar kutató a 16. századi filozófus, Erasmus egykori szobájában lakik, és a szobához tartozó fürdőszoba ajtajának reteszét egy vízvezeték-szerelő törte el, aki a zuhanyzót javította –mondta a BBC-nek.

Az ajtó csütörtökön záródott be mögötte, és a takarítók csak a következő hétfőn jöttek. Ilkó Krisztinának sok minden eszébe jutott, mikor rájött, hogy fogságba esett, azt mondta, próbálta felidézni, hogy meddig lehet életben maradni csak vízzel, és remélte, hogy nem hal meg ott. „Vajon ha az emberek keresnének, megnéznék a fürdőszobát, vagy meg kellene várnom a hétfőt?” – ezt latolgatta magában, miközben próbálta a zuhanyrózsával verni az ajtót, erővel betörni, és segítségért kiabálni, de semmi sem használt. Senki nem hallotta.

A kutatónak még mindig zúzódások vannak a vállán attól, amiket akkor szerzett, amikor megpróbálta erővel kinyitni az ajtót.

A magyar MacGyver végül kiszabadult

Többszöri próbálkozás után Ilkó Krisztina a MacGyver sorozat iránti gyermekkori rajongását hívta segítségül, hogy kiszabaduljon, és egy szemceruzával és egy pamut fültisztító segítségével nyitotta ki a zárat – írta a 24.hu. A szemceruzával lenyomta a zárat, a fültisztító pálcikából pedig kampót készített. Összesen hét óra telt el, mire sikerült kinyitnia az ajtót. A zárat azóta levették a fürdőszoba ajtajáról.

Azt mondta: „Néha, amikor hangokat hallok errefelé sétálva, azzal viccelek, hogy ez biztosan Erasmus szelleme. Aztán arra gondoltam, hogy csatlakozom hozzá, és én is Cambridge-legenda leszek.”

Ilkó Krisztina egyébként középkori történelemmel foglalkozik, egy középkori falfestészetről szóló könyve olvasható magyarul.

„Azta! Soha nem gondoltam volna, hogy ez a tweet ekkora figyelmet kelt majd. Köszönöm mindenkinek, és kérem, maradjatok biztonságban, és ne záródjatok be sehová” – írta egy későbbi posztjában.Mint hozzátette, különösen tetszettek neki azok a kommentek, amelyben MacGyverhez hasonlították. „Igazán felvidítottak egy ilyen nehéz nap után!” – tette hozzá.

A kutató egy képet is posztolt az X-en, melyhez azt írta, „Nyomtatásba került a nagy menekülésem". A fotón a Telegraph című lapot tartja a kezében, amelynek a hetedik oldalán írnak a Ilkó Krisztina szabadulásáról.

(Kép forrása: X/ Ilkó Krisztina)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.