Korrupció miatt menesztettek egy miniszterhelyettest Ukrajnában

Vaszil Lozinszkij ukrán infrastrukturális, közösségi és területfejlesztési miniszterhelyettest közel 150 millió forintnyi dollár illegális elfogadásával gyanúsítják.

2023. január 22., 17:07

Szerző:

Menesztették vasárnap Vaszil Lozinszkijt, az ukrán infrastrukturális, közösségi és területfejlesztési miniszter korrupcióval vádolt helyettesét - jelentette be Olekszandr Kubrakov tárcavezető.

"Az országos korrupcióellenes hivatal (NABU) és a korrupcióellenes különleges ügyészség (SzAP) munkatársai meghiúsították és felszámolták egy költségvetési források sikkasztásával foglalkozó szervezett bűnözői csoport tevékenységét. A bűnözők között volt az ukrán infrastrukturális, közösségi és területfejlesztési miniszter helyettese" - emelte ki Olakszandr Kubrakov, akit az UNIAN ukrán hírügynökség idézett.

A tavaly összevont minisztériumok vezetője szerint Vaszil Lozinszkijt 400 ezer dolláros (146 millió forint) kenőpénz elfogadása során tetten érték. Ezt a pénzt - a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Olekszandr Kubrakov szerint - Vaszil Lozinszkij berendezések és műszaki eszközök túlzott árakon történő beszerzésére vonatkozó szerződések megkötésében játszott közreműködéséért kapta. Hozzátette, hogy maga a bűncselekmény 2022 szeptemberében történt.

Facebook-oldalán Olekszandr Kubrakov közölte azt is, hogy utasítást adott a minisztérium folyó projektjeinek ellenőrzésére, ideértve a költségvetési vagy külföldi támogatásban részesülő projekteket is.

(Kiemelt kép: Vaszil Lozinszki miniszterhelyettes. Fotó: Nexta_TV, Twitter)

Tegnap 21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

Tegnap 20:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd szaúdi koronaherceggel – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Tegnap 20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.