Környezetvédő aktivisták paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh egyik festményét

Paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh egyik leghíresebb festményét környezetvédő aktivisták pénteken Londonban.

2022. október 14., 16:11

Szerző:

Az incidens a brit főváros világhírű képzőművészeti gyűjteményében, a Trafalgar téren lévő Nemzeti Galériában történt. A Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport pólóját viselő két fiatal nő egy konzerv paradicsomlevest zúdított a Van Gogh Napraforgók című alkotására, majd tenyerüket a falhoz ragasztották, és egyikük azt kiabálta, hogy „Mi ér többet? A művészet vagy az élet? Jobban aggasztja magukat egy festmény védelme, mint az emberéleté vagy bolygónké?”.

Az immár üres konzervdobozt felmutatva az aktivista – akit a rendőrség később Phoebe Plummer néven azonosított – kijelentette, hogy a mostani megélhetési válság közepette több millió éhező család még egy leveskonzervet sem tud megmelegíteni.

A két aktivistát a rendőrség péntek délután őrizetbe vette szándékos károkozás címén. A termet, ahol a festmény látható, a biztonsági szolgálat lezárta. A festmény előtt üveg volt, ezáltal nem keletkezett benne sérülés.

Az 1888-ban készült – a holland festőművész által több változatban megfestett – Napraforgók eszmei értéke a londoni Nemzeti Galéria tájékoztatása szerint 72,5 millió font (több mint 36 milliárd forint).
    
A Just Stop Oil két hete tart folyamatos demonstrációkat Londonban, az ellen tiltakozva, hogy a brit kormány az energiaellátási kockázatok csökkentése végett új nyersolaj-kitermelési engedélyek kiadását tervezi.

(Fotó: Handout / Just Stop Oil / AFP)

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.