Az USA előre tudhatott az Északi Áramlat csővezeték megtámadásáról

Egy ukrán forrás részletesen beszámolt a szabotázs terveiről egy európai hírszerző ügynökségnek, amely értesített erről a CIA-t.

2023. június 7., 12:10

Szerző:

Egy európai kémügynökségen keresztül a CIA már tavaly júniusban rendelkezett információval arról, hogy az ukrán különleges műveleti erők hatfős csapata szabotálni akarja az Oroszország-Németország közötti földgázprojektet  – írja a Washington Post. Három hónappal azelőtt, hogy a robbanás történt volna az Északi Áramlat földgázvezetéken, a Biden-kormányzat már tudott róla, hogy az ukrán hadsereg titkos támadást tervezett a tenger alatti hálózat ellen.

Az akciót egy néhány fős búvárcsapat közreműködésével tervezték. A terv részleteit az egyik európai hírszerző szolgálat gyűjtötte össze, és 2022 júniusában megosztotta a CIA-val. Ezek az eddigi legpontosabb bizonyítékok, amelyek az ukrán kormányt a balti-tengeri támadáshoz kötik – írja a lap. 

A titkosszolgálati jelentés egy ukrajnai magánszemélytől kapott információn alapult és a CIA tavaly júniusban megosztotta a jelentést Németországgal és más európai országgal is. Hogy Magyarország köztük volt-e arra nem tér ki a cikk. 

A rendkívül részletes jelentés pontosan leírja a résztvevők számát és a tervezett támadási módszert is. A nyugati szövetségeseknek tehát közel egy éve volt alapjuk Kijevet gyanúsítani a szabotázs akcióért

– olvasható a cikkben. 

A Fehér Ház nem volt hajlandó kommentálni az európai jelentést és az állítólagos ukrán katonai összeesküvéssel kapcsolatos részletes kérdéseket. Arra a kérdésre sem adott választ a Biden-kabinet, hogy terveznek-e beavatkozni vagy megakadályozni az akciót, amennyiben a hírszerzési információ biztosan valós.

2022. szeptember 26-án három víz alatti robbanás okozott komoly szivárgást az Északi Áramlat 1-es és 2-es vezetékein, így a hálózat négy gázkapcsolata közül csak egy maradt sértetlen.

Egyes Biden-adminisztrációs tisztviselők kezdetben azt sugallták, hogy Oroszország okolható a támadásért, amit Biden elnök „szándékos szabotázsnak” nevezett, és azt ígérte, hogy az Egyesült Államok együttműködik a szövetségeseivel, hogy kiderüljön, pontosan mi történt.

A német nyomozók szerint hat hamis útlevéllel rendelkező személy szeptemberben vitorlás jachtot bérelt, Németországban szállt hajóra, és robbanóanyagokat helyeztek el a csővezetéken. Úgy vélik, hogy az ügynökök képzett búvárok voltak, mivel a robbanóanyagokat körülbelül 240 láb mélységben helyezték el, olyan tartományban, ahol a szakértők szerint a hélium hasznos lenne a mentális összpontosítás fenntartásához.

A Biden-adminisztráció tisztviselői privát hírek szerint elismerték, hogy nincs valódi bizonyíték Moszkva ellen, de nyilvánosan elhárították a kérdéseket arról, hogy ki lehet a felelős a robbantásért. Az európai tisztviselők – írja a Washington Post – több országban csendesen azt sugallták, hogy Ukrajna áll a támadás mögött, de nem hangoztatták, attól tartva, hogy Kijev hibáztatása megszakíthatja az Oroszország elleni szövetséget. Az európai és a NATO döntéshozóinak összejövetelein a tisztviselők közös álláspontot képviseltek, amit egy magas rangú európai diplomata öntött szavakba: „Ne beszéljünk az Északi Áramlatról”.

(Fotó: A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán.
MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség)

 

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).