Könnyű nyári étkek Itáliából
Előbb-utóbb csak vége lesz a rossz időnek, és lesz egy kis tavaszunk, majd jöhet a nyár, amely a könnyű ételek évszaka. Ebből az alkalomból kínálunk olvasóinknak néhány finom, egyszerű és a meleghez illő ételt, amelytől nem lesz felesleges telítettség-érzésünk, és nem kell a konyhában sem töltenünk hosszú órákat.
Tésztakedvelőknek ajánljuk az ötfüves trofiét (Trofie a cinque erbe). A trofie Ligúriában honos tojás nélküli tészta, az öt fű pedig, amelyből a mártás készül: petrezselyem, kakukkfű, menta, bazsalikom és majoranna. Mindezeket pesto-szerűen összekeverjük olivaolajjal, és őrölt pisztáciával, valamint néhány gerezd szintén ledarált fokhagymával. És már jöhet is a tészta tetejére a kötelező parmigiano vagy grana sajt.
Alto Adigéből származik a marinírozott lazac receptje. Málnaecetből, két kiskanál mézből, fokhagymából, olivaolajból, sóból és fekete borsból áll az a pác, amelybe a lazac-szeleteket 30 percig hűtőben pihentetni kell. A pácolás után forró grillen 10 percig sütjük a halszeleteket, közben csak egyszer forgatjuk meg. Zöldsaláta-ágyon tálaljuk.
Vendégvárónak is jó ötlet a lombardiai Salva Cremasco sajttal készült nyárs: itt a sajtkockákat forró olajban megpirított szezámmagba forgatjuk, a nyársra húzzuk őket, majd a két végére félbevágott paradicsomokat tűzünk és szintén salátaágyra fektetjük.
Pikáns, hűsítő a narancsos saláta, amelynek alapja a nálunk is bevált madársaláta. Friss hagymával keverjük, zsázsával, tárkonnyal, olajjal, citromlével, sóval és fehérborssal ízesítjük és erre helyezzük rá a narancsszeleteket.
Végül látványnak sem utolsó egy olyan pasta-tál, amellyel a minap a budapesti Trattoria Veneziában örvendeztettek meg minket: húsos pasta paradicsom-szósszal, diós tortellini, stellina, azaz csillagocska rákkal töltve, medvehagymával, kísérőnek pedig ricottás spenótlevelek. Itt persze az "ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit" kabosgyulai elvét követtük, de mindegyik önállóan is megér egy délidei misét.