Tavaly 370 svájci lakos halálát okozta a klímaváltozás miatti hőség

A klímaváltozás áll a hőség okozta halálozások többségének hátterében Svájcban, az ország nyugati részén akciótervet dolgoztak ki a lakosok tájékoztatására.

2023. július 4., 19:08

Szerző:

Az ember okozta éghajlatváltozás állt 2022-ben a hőség miatti halálozások mintegy 60 százalékának hátterében Svájcban.

A Berni Egyetem vezetésével, zürichi és baseli kutatók közreműködésével készített kutatás kimutatta: a klímaváltozás miatti hőség 370 ember halálát okozta tavaly.

A tanulmány szerint a klímaváltozás halálos hatása nem érvényesül azonos módon Svájc minden részén. Genfet, Waadtot, Baselt és Zürichet sújtja a leginkább.

A kutatás arra is kitér, hogy az ország különböző részein nem védekeznek azonos módon a hőség ellen. Zürichben és Baselben szinte semmilyen rendszerszintű és átfogó védekezési stratégia nem létezik.

Svájc nyugati részén és Tessinben a 2003-as hőhullám után akciótervet dolgoztak ki. Ezeken a helyeken a tervek alapján tájékoztató kampányok kezdődtek, és a hőséget elkerülendő útmutatók állnak az emberek rendelkezésére, hogy hogyan vészeljék át a forró napokat. Ilyenekkel Genfben és Waadtban emberéleteket lehetett volna megmenteni – jegyezte meg a kutatást vezető Ana Vicedo Cabrera epidemiológus.

A tudós arra hívta fel a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás jelenlegi ütemét figyelembe véve a 2022-es, rendkívüli hőhullám lehet az új normális a következő évtizedekben.

(Fotó: MTI/Rosta Tibor)