Kitört a Merapi vulkán Indonéziában

Ismét kitört szombaton a Merapi tűzhányó Indonéziában, hamuval borítva be a környékbeli településeket, közölte az ország földtani intézete.

2023. március 11., 12:19

Szerző:

„A vulkán szombaton 12.12 órakor tört ki helyi idő szerint” – tudatta az intézet, hozzátéve, hogy a hegyből az elmúlt héten 19 alkalommal bugyogott fel láva és 553 vulkáni eredetű földrengést okozott. A hatóságok felszólították az embereket, hogy kerüljék el a Merapi 7 kilométeres körzetét, és ne menjenek a tűzhányónál eredő folyókhoz.


A Merapi Közép-Jáva tartomány és Yogyakarta határán fekszik, és Indonézia egyik legaktívabb tűzhányója. Az elmúlt hónapokban a szakemberek 3-as szintű riasztást adtak ki rá, ami azt jelenti, hogy számítottak olyan kitörésre, amely súlyosan érintheti a hegy környékén fekvő területeket.

A Merapi 2010-es kitörésekor több mint 200 ember halt meg.

(Kiemelt képünk: Izzó lávát és vulkáni hamut bocsát ki a Jáva szigetén fekvő Merapi tűzhányó Slemanból nézve 2021. január 17-én. A 2968 méter magas hegy az ötszáz indonéziai vulkán legaktívabbja. A hatóságok több száz embert evakuáltak. MTI/EPA/Boy Triharjanto)