Kínai külügyminiszter: Kína sem szeretné, hogy tovább eszkalálódjon az ukrán helyzet

Vang Ji szerint a NATO-nak figyelembe kéne venni, hogy a folyamatos keleti terjeszkedésüknek milyen negatív hatása van Oroszország biztonságára.

2022. március 6., 07:34

Szerző:

Vang Ji kínai külügyminiszter Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel beszélt telefonon, amely során Wang közölte, hogy szerinte az ukrajnai válságot „párbeszéd és tárgyalás” útján kell megoldani, és felszólította az Egyesült Államokat, a NATO-t és az Európai Uniót, hogy egyenlő felekként folytassanak párbeszédet Oroszországgal – írta a CNN.

Vang szerint a NATO-nak figyelembe kéne venni, hogy a folyamatos keleti terjeszkedésüknek milyen negatív hatása van Oroszország biztonságára.

„Kína támogat minden olyan erőfeszítést, amely elősegíti a helyzet de-eszkalációját és politikai rendezését, ugyanakkor ellenez minden olyan lépést, amely a diplomáciai megoldás előmozdítása ellen hat, és csak olaj a tűzre”

– mondta a kínai külügyminiszter. Hozzátete, hogy az ukrajna helyzet olyan irányba halad, amelyet „nem szívesen lát.”

Blinken a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy Moszkva „nagy árat fog fizetni” az Ukrajnában folytatott „előre megfontolt, provokálatlan és indokolatlan háborújáért” – mondta Ned Price külügyminisztériumi szóvivő közleményében.

(Kiemelt kép: Vang Ji kínai államtanácsos és külügyminiszter videokapcsolaton keresztül részt vesz az ENSZ Közgyűlés magas szintű tematikus vitáján "Lendületet az általános védőoltásokért" címmel, 2022. február 25-én. fotó: Shen Hong / XINHUA / Xinhua / AFP)