Kínai harci repülőgépek sértették meg ismét Tajvan légvédelmi övezetét

Tajvan válaszul aktiválta légvédelmi rakétarendszereit és rádión figyelmeztette a kínai pilótákat.

2022. január 23., 20:57

Szerző:

Harminckilenc kínai harci repülőgép sértette meg Tajvan légvédelmi övezetét vasárnap – ismertette a tajpeji védelmi minisztérium.

Az MTI szerint szinte napi rendszerességű berepülések esetében ilyen mértékű behatolást 2021. október 4. óta nem regisztráltak, amikor összesen ötvenhat kínai harci repülőgép repült be a sziget légvédelmi övezetébe. A tajpeji tárca beszámolója szerint harmincnyolc vadászgép és egy H-6-os bombázó repült be Tajvan légtérazonosító zónájába.

Tajvan válaszul aktiválta légvédelmi rakétarendszereit és rádión figyelmeztette a kínai pilótákat.

Kína szakadár tartományának tekinti a szigetet, amelyen 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta önálló kormány működik. Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált, miután a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel.

A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)