Egyesül Kína és Tajvan?

Kína elnöke, Hisz Csin-ping szerint a tajvani választások Kína belügyeihez tartoznak. 

2023. december 26., 18:03

Szerző:

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke kedden A Mao Ce-tung születésének 130. évfordulóján rendezett tanácskozáson elmondta: „Az anyaországot újra kell egyesíteni, és elkerülhetetlenül újra is fogjuk egyesíteni”. A Kínai Kommunista Párt vezetői előtti beszédében megerősítette, hogy a kapcsolatot Tajvannal mélyíteni kell – írta meg a Telex.

Tajvanon január közepén lesznek az elnök- és parlamenti választások. Peking azon az állásponton van, hogy a tajvani választás kínai belügy, ezért a szigeten élő szavazók számára nem kérdés, hogy a háborút vagy a békét választják. Az, hogy Tajvan függetlenedni szeretne Kína szerint háborút jelent. A pekingi kormány úgy véli Laj Csing-tö, a tajvani elnöki poszt megszerzésére legesélyesebb jelölt veszélyes szeparatista, akinek felhívását a tárgyalásokra több alkalommal is visszautasították. 

Az elnök beszédében nem utalt arra, hogy a szigetet katonai erővel szereznék vissza, de az elmúlt másfél évben két nagyszabású hadgyakorlatot is levezényeltek Tajvan közelében, hadihajói és harci repülőgépei pedig rendszeresen megjelennek a Tajvani-szorosban.

(Fotó: Li Gang / Xinhua / AFP)