Titokban Kínában tárgyalt a CIA vezetője

A Financial Times cikke szerint William Burns, az amerikai hírszerzés főnöke titokban utazott el a kínai vezetőkkel folytatott tárgyalásra.

2023. június 3., 17:41

Szerző:

Májusban, akkor még titokban, Kínába utazott William Burns, a CIA igazgatója, hogy kínai kormánytisztviselőkkel folytasson tárgyalást – szellőztette meg fehér házi forrásai alapján a londoni Financial Times szombaton. A beszámoló szerint Burns elsősorban arra hívta fel a kínaiak figyelmét, akárhogyan is alakul a politikai helyzet, a kommunikációs, kétoldalú csatornákat nyitva kell tartani a két nagyhatalom között.

Burns látogatásával az eddig a Biden-kormányzatból ismert legmagasabb rangú tisztviselő utazhatott el Kínába, egyébként a kapcsolatok Washington és Peking között, hivatalos szinten, a mélyponton vannak. Arról is írt a Financial Times, hogy Biden valóban aggódni kezdett a kapcsolatok romlása miatt, ezért a Fehér Ház tavaly Burnst bízta meg azzal is, próbálja meggyőzni Nancy Pelosi akkori demokrata képviselőházi elnököt, ne látogasson el Tajvanba. A látogatás viszont végül megtörtént.

Nemrég Biden hadügyminisztere, Lloyd Austin is arra hívta fel a figyelmet, egyre több a véletlen katonai incidens Kína és az Egyesült Államok között a dél-kínai tenger nemzetközi vizein és az események könnyedén kicsúszhatnak a vezetők kezeiből, a helyzet tehát egyre feszültebb.

(Kiemelt kép: William Burns CIA-igazgató - elől- és Christopher Wray FBI-igazgató - mögötte- a globális fenyegetésekről tartott szenátusi bizottsági meghallgatásukon, 2023. március 8-án. Fotó: Mandel Ngan / AFP)