Kína 25 vadászgéppel sértette meg a tajvani légteret

Tajvan azonnal üzembe helyezte a légvédelmi rakétarendszereket is a kínai kötelék megfigyelésére.

2021. április 12., 17:27

Szerző:

Ilyen mértékű légtérsértést még nem tapasztalt Tajvan, amióta tavaly elkezdték közzétenni a kínai légierő tevékenységéről szóló jelentéseiket.

Miután a kínai repülőgép-kötelék behatolt a Pratas-szigetek térségére, riasztották a tajvani légierőt, hogy figyelmeztesse a betolakodókat. Tajvan azonnal üzembe helyezte a légvédelmi rakétarendszereket is a kínai kötelék megfigyelésére.

Kína saját területének tekinti a szigetet, és mostanában rendszeresen megsérti Tajvan légterét. Az utóbbi időben egyre több ilyen incidenst jelentettek a Tajvanhoz tartozó, újabban vita tárgyává vált Pratas-szigetek térségében.

 A kínai kormányzat diplomáciai eszközökkel próbál nyomást gyakorolni Tajvanra. Gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. Az Egyesült Államok a legtöbb országhoz hasonlóan nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatot Tajvannal, ugyanakkor a szigetország legnagyobb fegyverbeszállítójaként hallgatólagosan hozzájárul a sziget biztonságához.

(Kiemelt kép illusztráció. Forrás: Shutterstock)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.