Hathavi eső másfél nap alatt: egyre több a halott Olaszországban

Olaszok tízezreit kellett evakuálni az áradások miatt.

2023. május 18., 13:20

Szerző:

Az özönvízszerű esőzések miatt súlyos áradások sújtják a Nyugat-Balkánt és Olaszországot. Észak- Olaszországban 14 folyó lépett ki a medréből és öntött el településeket, főutakat. Az árvizekben eddig legkevesebb kilencen meghaltak meg vagy tűntek el. A régióban nem csak a közúti, de a vasúti közlekedés is megbénult. Olaszok tízezreit kellett evakuálni az áradások miatt – írja az euronews.

Emilia Romagna megyében másfél nap alatt annyi csapadék hullott, mint amennyi fél év alatt szokott, több mint 500 milliméter. A hatóságok szükségállapotot hirdettek, a katasztrófavédelem munkáját katonák segítik, mert még mindig sok százan lehetnek a víz fogságában.

A mentés csónakokkal, helikopterekkel folyik és már átmeneti befogadóhelyeket is létrehoztak Bologna környékén. „Egész éjszaka köröztek a helikopterek. Az egyik házból sikerült több idős embert és gyermeket kihozniuk" – nyilatkozta egy cesenai lakos, míg egy másik arról beszélt, hogy 1979 óta lakik az olasz városban, látott már árvizeket, de ehhez hasonlót még soha. 

(Kiemelt képünkön: Egy papírhajó úszik az elárasztott utcán Castel Bolognese városában, Emilia-Romagna megyében. Fotó: Piero Cruciatti / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.