Kijev különleges törvényszék előtt vizsgáltatná az orosz vezetés felelősségét

Különleges törvényszék előtt vizsgáltatná az orosz politikai és katonai vezetés felelősségét az ukrajnai háborúért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

2022. november 30., 09:22

Szerző:

Zelenszkij kedd esti videoüzenetében azt követelte, hogy ennek érdekében hozzanak létre egy, a náci háborús bűnösöket elszámoltató nürnbergi törvényszékhez hasonló, különleges törvényszéket. Az ukrán elnök megjegyezte: Kijev számos országgal és nemzetközi szervezettel működik együtt annak érdekében, hogy "minden orosz gyilkos megkapja a megérdemelt büntetést".
 

Azonban a rendelkezésre álló nemzetközi jogi eszközök nem elégségesek ahhoz, hogy igazságot lehessen szolgáltatni – fűzte hozzá. Rámutatott: még a Nemzetközi Büntetőbíróság keretei között sincs lehetőség arra, hogy felelősségre vonják Oroszország politikai és katonai vezetését az ukrajnai háború miatt. Hozzátette: éppen ezért mindent megtesznek avégett, hogy létrejöjjön egy különleges törvényszék, amely foglalkozhat a legmagasabb szintek szerepével. Az ukrán elnök már szeptemberben, az ENSZ Közgyűlése előtt is követelte egy rendkívüli törvényszék felállítását.
 

Eközben az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz hadsereg kedden újabb csapásokat mért a polgári infrastruktúrára. Összesen 26 légicsapásról és egy rakétatámadásról érkezett hír. A vezérkar egyúttal bírálta, hogy Fehéroroszország továbbra is lehetővé teszi, hogy az oroszok csapásmérésre használják területét és légterét. Zelenszkij elmondta, hogy a fronton nehéz a helyzet, és az oroszok a hatalmas veszteségek ellenére megpróbálnak előrenyomulni Donyeckben, Luhanszkban és Harkivban, miközben délen készülnek valamire. Az ukrán elnök szerint az orosz katonai emberveszteségek száma az idei év végéig eléri a százezret, és ebben nincsenek benne a zsoldosok.

(Fotó: Vlagyimir ASTAPKOVICS / SPUTNIK / AFP)