Kiállítás ájulás ellen

Aki sokadszor jár Londonban, és megnézte már az összes turistalátványosságot, ritka élményt szerezhet magának, ha ellátogat a Legyezőmúzeumba. Mert az angol fővárosban ilyen is van! A mintegy 4000 darabot számláló gyűjtemény felöleli az elmúlt 700 év kulturális változásait a XIII. századi kínai legyezőktől kezdve az európai szecesszióig. A kiállítás megtekintése után nem szabad kihagyni egy klasszikus délutáni angol teázást a múzeum Orangery-jében, üvegházában.

2015. augusztus 11., 14:48

Szerző:

Greenwich szívében találjuk ezt a szokatlan múzeumot, amely a legyezők világába nyújt betekintést.

A kiállításon kisebb történelmi és kulturális utazást tehetünk, amely a szépséges, kézzel készített legyezőkön keresztül bemutatja a kulturális változásokat is az évszázadok során.

A legyezőt kezdetben a gonosz szellemek elűzésére használták egészen addig, míg a fő funkciója a fűzőbe szorított, folyton elájuló hölgyek hűsítése és felélesztése volt. A múzeum mintegy 4000 darabos gyűjteményében láthatjuk a XIII. századi kínai daraboktól kezdve olyan híres festők alkotásait, mint Abbéma, Lasellaz és Billotey.

A szeptember 15-ig tartó új kiállítás a XIX. század végi, XX. század elejei, Belle Époque, azaz a szecesszió mesés, különc, és a korra jellemző teátrális példányaiból válogat, a gazdag amerikai örökösnők és a korabeli európai társadalom krémjének kedvenc darabjaiból, többek között Duvelleroy és Kees pazar munkáiból.

A játékos és vidám galériában tett sétánk után feltétlenül üljünk be a múzeum Orangery-jébe, vagyis üvegházába egy kiadós angol teázásra.

A gyönyörű freskókkal díszített falak és hatalmas üvegtáblák környezetében házi készítésű aprósüteményeket, két scone-t (tipikus angol ropogtatni való), bőséges mennyiségű tejszínt és a tulajdonos által készített fekete ribizli dzsemet kapunk a nedű mellé mindössze 7 fontért. Aki ennél is többre vágyik, választhat magának egy szaftos, fehér csokoládédarabkákkal töltött méretes brownie-t.

Kimelegedés vagy ájulás ellen a múzeum boltjában vásárolhatunk magunknak hűsítő legyezőket.

Greenwich Fan Museum (Legyezőmúzeum)
Cím: 12 Crooms Hill, Greenwich, London, SE10 8ER
Nyitva: keddtől-szombatig 11:00-17:00, vasárnap: 12:00-17:00 óráig
Belépőjegy: felnőttek: £4.00, gyerekek: £3.00

Keressen minket a

Facebookon is!