Kevesen mentesülhetnek orvosi igazolással az oltás alól

Amerikai szakértők szerint kevés felnőtt esetében áll fenn olyan helyzet vagy állapot, amely valóban indokolja az oltásmentességet.

2021. szeptember 17., 16:36

Szerző:

A Moderna, a Pfizer és a Janssen oltásával kapcsolatosan elérhető nagy számú és egyre növekvő adatmennyiség azt mutatja, hogy a legtöbb egészségügyi problémával rendelkező ember számára a vakcinák nem okoznak újabb problémákat és mellékhatásokat. A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) szerint mindössze az első adag után fellépő súlyos allergiás reakció jelenthet problémát: akiknél ez bekövetkezett, azoknak javasolják, hogy orvosi konzultációt követően döntsenek a második oltásról.

„Nem arról van szó, hogy az oltás helyén fájdalom vagy kiütés lépne fel, hanem a súlyos anafilaxiás reakcióról" – mondta az ABC Newsnak David Dowdy, a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola epidemiológusa. Ismeretei szerint ugyanakkor ez nagyon ritka, kevesebb mint egy embernél lép fel egymillióból.

A koronavírus elleni vakcinák a CDC szerint biztonságosak a közepesen súlyos vagy súlyos immunhiányos állapotúak, az alapbetegségekkel rendelkezők, a terhes nők, a teherbe esni szándékozó nők és a szoptató anyák számára. Linder szerint ezek a népességcsoportok a legveszélyeztetettebbek a koronavírus okozta súlyos megbetegedések és halálesetek szempontjából, és fontos, hogy megkapják az oltást.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egészségügyi dolgozó vár a kijevi kórházban, hogy elvégezze a betegek koronavírus oltás előtti adminisztrációját. Fotó: Nurphoto/AFP | Celestino Arce)