Kétszáz tonna kábítószert foglaltak le

A kolumbiai elnök jelentette be a jelentős eredményt.

2021. augusztus 3., 19:42

Szerző:

Harmincnyolc ország részvételével zajlott le az Orion művelet hetedik fázisa. Ivan Duque Márquez kolumbiai elnök jelentette be, hogy 38 ország részvételével sikerült 200 tonna kábítószert lefoglalnia az illetékes hatóságoknak. A nemzetközi akció a tavasz végétől június 30-ig tartott. 116 tonna kokain és 95 tonna marihuánát foglaltak le az Orion keretében. A művelet során 539 embert tartóztattak le. Az akcióban nem csak rendőrök, hanem katonák is részt vettek. Bevetettek hadihajókat, repülőgépeket és őrnaszádokat is. 

Az Orion első fázisa még 2018-ban kezdődött. A műveletben résztvevő országok eddig 558 tonna kábítószert vontak ki a forgalomból a kolumbiai adatok szerint. A mostani alkalommal is többségében latin-amerikai országok csatlakoztak az akcióhoz. Az európai országok közül Németország kapcsolódott be az Orionba. A csempészek nemzetiségi összetétele sokszínű. A világ minden tájáról vettek részt a drogkereskedelemben. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Thaiföldi vámtisztek heroint tartalmazó csomagokat rakodnak a Bangkokban rendezett sajtótájékoztatón 2021. július 6-án. A hatóságok mintegy 315 kilogramm heroint találtak egy Ausztráliába tartó festékszállítmányban, a lefoglalt kábítószer becsült értéke 29,4 millió dollár /74 milliárd forint/. Fotó: Szakcsaj Lalit/MTI/AP)


 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.