Putyin is a háború befejezésében érdekelt a volt német kancellár szerint

Gerhard Schröder hajlandó közvetíteni a szemben álló felek között. 

2022. április 24., 11:50

Szerző:

Vlagyimir Putyin is véget akar vetni az ukrajnai háborúnak, de nem olyan egyszerű – mondta Gerhard Schröder volt német szociáldemokrata kancellár a New York Timesnak adott interjújában. A korábbi német kancellár az elmúlt években orosz energetikai cégek lobbistájaként dolgozott, megítélése emiatt nem volt a legjobb.

Az ukrajnai háború kitörése óta először nyilatkozott a Putyinnal hosszú évek óta baráti kapcsolatban álló egykori kancellár, aki kifejtette, álláspontja szerint hiba volt elindítani ezt a háborút. A 78 éves Schröder emellett azt is hangoztatta, hogy továbbra is hajlandó lenne közvetíteni a háborúban álló két fél között.

A volt kancellár március 10-én a Kremlben találkozott az orosz elnökkel annál a hatalmas asztalnál, aminél Putyin később Orbánt is fogadta. A Putyinnal folytatott beszélgetése részleteit nem árulta el, erről csak ennyit mondott: „Putyin a háború befejezésében érdekelt. De ez nem olyan egyszerű. Van néhány pont, amelyet tisztázni kell”, mondta.

Schrödernek a kijevi Bucsában történt mészárlásról úgy beszélt, hogy ki kell vizsgálni a körülményeket, de szerinte a parancs nem Putyintól, hanem alsóbb szintről érkezett. A volt kancellár kifejtette továbbá, hogy az Ukrajna elleni agresszió ellenére fent kell tartani a kapcsolatokat Moszkvával, mert „egy olyan országot, mint Oroszország, nem lehet hosszú távon sem politikailag, sem gazdaságilag elszigetelni”.

A korábbi német kancellár már a háború kitörése előtt is éles kritikák érték amiatt, hogy ilyen szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Vlagyimir Putyin elnökkel. Arra a kérdésre, hogy van-e emiatt lelkiismeretfurdalása, a volt kancellár azt mondta: „Nem fogok mea culpázni, ez nem az én stílusom.”

(Kiemelt kép: Orosz tankok 2022. február 22-én. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)