Júniusban már tesztüzemben használná az EU az oltási igazolást

Egyelőre semmilyen megállapodás nincs, ráadásul a németek és a franciák többsége nem is kérne a dokumentumból.

2021. április 14., 18:05

Szerző:

A nyári szabadságok idejére már működőképes digitális oltási igazolást szeretnének az EU intézményei. Azonban vannak még fenntartások, és komoly akadálynak ígérkezik a szaporodó nemzeti igazolásokkal az illeszkedés biztosítása – írja az Infostart.

Kedden az Európai Parlamenti alapjogi, bel- és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) tárgyalta, szerdán a tagországok nagyköveti tanácsa tárgyalt az uniós szintű digitális oltási tanúsítványról. Egyelőre mindként helyen csak a tárgyalási mandátumról egyeztetnek, ami alapján az EP és az EU-tanács megkezdi az egyeztetést a leendő igazolás jogszabályi alapjáról. Az EP a jövő heti plenáris ülésen készül saját tárgyalási álláspontját véglegesíteni.

A javasolt dokumentum – amelynek QR-kódja digitális és papíron nyomtatott formában egyaránt kiváltható lesz – a hordozó személy oltottságáról, vagy korábbi tesztvizsgálatának eredményéről, illetve, ha volt ilyen, fertőzöttségből történt felépüléséről közöl majd információkat. Az Európai Bizottság azt szeretné, ha gyorsított eljárással foglalkoznának a digitális zöld kártya ügyével, a döntéshozók soron kívül kezelnék, és maga a jogszabályi alapot adó közösségi joganyag rendeleti formát öltene. A cél az, hogy június végén teljes körűen be lehessen vezetni az uniós alkalmazását.

Didier Reynders igazságügyi biztos elmondta: június elején már tesztüzemmódban megkezdenék a tanúsítvány alkalmazását, és arra törekednek – az idegenforgalomban érintett valamennyi EU-tagország határozott támogatásával –, hogy a júliustól számított nyári szabadságolási időszakban a dokumentum teljes körűen működőképes legyen.

EU-intézményi illetékesek és szakértők szerint ehhez még elég sok akadályt venni kell. A rendelet elfogadási procedúrájával kapcsolatban számos ellenvetés és fenntartás is elhangzott kedden.

Többen problémásnak érzik az adatvédelmi elvárások szavatolását, beleértve annak kérdését, vajon a leendő igazolás „örökre szól” – azaz korlátlan ideig forgalomban maradhat –, vagy behatárolt ideig használnák (a LIBE többsége ezt szeretné). Reynders ennek kapcsán azt jelezte, hogy a testület egyelőre 180 napos használati periódussal – praktikusan az idei utazási szezonnal – számol, de a tanúsítvány használatának szükségességét attól tennék függővé, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezet mikor jelenti ki a „világjárvány” végét.

Többen diszkriminációt vélelmeztek a zöld kártyát birtoklók és az ezzel nem rendelkezők között. Ezért többen szorgalmazták, hogy EU-szinten tegyék kötelezővé az ingyenes tesztek intézményesítését. Ezt Reynders problematikusnak nevezte, tekintve, hogy az egészségügyi intézkedések meghozatala tagállami hatáskörben van.

Ismét téma volt az is, hogy mi legyen az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által még nem elfogadott szereket alkalmazó tagországok oltásaival. A belga EU-biztos elmondta: minden tagállamnak joga van vészhelyzetre hivatkozva az európai ügynökségtől függetlenül is egyes vakcinatípusokat (például orosz vagy kínai szérumot) honi forgalmazásra engedélyezni, és minden további tagországnak pedig lehetősége van ezek érvényességét a másik felé kétoldalú alapon elismerni.

Szakértők szerint gondot okozhat az is, ha a tanúsítvány időre elkészül ugyan, de az emberek esetleg nem kérnek belőle. A Politico idézett egy közelmúltban készült németországi felmérést, miszerint jelenleg a megkérdezettek kevesebb mint fele (49 százalék) mutatkozott csak késznek az igazolás kiváltására. Korábbi tapasztalatok szerint hasonlóan alacsony a készség például Franciaországban is.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Balogh Zoltán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.