Juncker: a közeljövőben nem lesz újabb bővítés az unióban

Leállítja a bővítést az Európai Unió a következő öt évre – mondta kedden Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság kedden megválasztott elnöke Strasbourgban az Európai Parlament (EP) ülésén.

2014. július 15., 20:54

„A következő öt évben nem lesz újabb bővítés. Az Európai Unió bővítési folyamatában szünetre van szükség ahhoz, hogy konszolidálhassuk a 28 tagállammal elért eredményeket” – magyarázta Juncker.

Az elmúlt tíz évben az európai közösség 13 új taggal bővült, többségében kelet-közép-európai, volt szocialista országokkal.

A legújabb tagország, Horvátország tavaly júliusi csatlakozása óta lelassult a bővítés folyamata. Juncker mindenesetre leszögezte: „Vezetésem alatt folytatódni fognak a megkezdett tárgyalások, különösképpen a nyugat-balkáni országokkal, amelyeknek európai perspektívát kell előrevetíteni” – számolt be róla az MTI.

Emellett az EU-bizottság új elnöke hangsúlyozta, hogy erősíteni kell az együttműködést az EU keleti határainál fekvő országokkal, úgymint Ukrajnával és Moldovával. Az utóbbi országok folyamatosan küzdenek a szomszédos Oroszország növekvő befolyása ellen.

Juncker összességében azt szorgalmazta, hogy erőteljesebben jelenjen meg az Európai Unió a nemzetközi porondon. „Nem elégedhetünk meg jelenlegi külpolitikánkkal” – mondta az újonnan megválasztott bizottsági elnök, és hozzátette, hogy a nemzeti külügyminisztériumok túlságosan gyakran fékezik az EU tevékenységét.