Jön a székely személyi kártya

Nem kaphatja meg akárki.

2021. december 6., 17:19

Szerző:

Székely személyi kártya bevezetését tervezi a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). A tanács állandó bizottsága hétfőn közvitára bocsátotta az erről szóló határozattervezetet.

A tervezet szerint a székely, vagy székelyföldi személyi kártyát bármely, tizennyolcadik életévét betöltött személy megkaphatja, aki székelyföldi állandó lakhellyel rendelkezik, vagy Székelyföldön kívül él, de székelynek vallja magát, és egyetért Székelyföld területi autonómiájával úgy, ahogy az a Székely Nemzeti Tanács Autonómia-statútumában áll.

A székely vagy székelyföldi személyi kártyát formanyomtatvány kitöltésével lehet igényelni, amelyen fel kell tüntetni az igénylő családnevét és keresztnevét, születési idejét és helyét, állandó lakcímét, nemét. A formanyomtatvány kötelező módon tartalmazza előnyomtatott formában az igénylő kötelezettség-vállalását Székelyföld területi autonómiája iránt.

A székely okirat olvasható módon csak a nevet és a rendszer által generált azonosító számsort tartalmazza, a többi személyi adat QR-kódban jelenik meg. A kártya adatbázisát az SZNT állandó bizottsága által kijelölt szervezet vagy intézmény kezeli.

A tervezet szerint a személyi kártya visszavonható azoktól, akik nyilvánosan szembefordulnak az igénylésben meghatározott értékekkel. A kártyát kötelezően vissza kell vonni mindazon személyektől, akik lemondanak erről, és kérik adataik törlését.

A határozattervezet preambulumában az SZNT emlékeztetett arra, hogy a Székelyföld területi autonómiájára készülve eddig megalkotta a Székelyföld autonómia-statútumát, megrajzolta Székelyföld külső és belső közigazgatási határait, létrehozta Székelyföld jelképeit: a zászlót, címert és a rövidített régiójelzést. Emellett kimondta, hogy a régió nyelve a magyar nyelv, kijelölte Székelyföld hivatalos ünnepeit: a Székely Szabadság Napját március 10-én, és Székelyföld Autonómiájának Napját október utolsó vasárnapján, továbbá javaslatára a székely önkormányzati nagygyűlés a székely himnuszt Székelyföld himnuszává nyilvánította.

A székelyföldi vagy székely személyi kártya bevezetését az SZNT állandó bizottsága arra hivatkozva kezdeményezte, hogy „bármely országnak vagy bármely ország területén lévő autonóm régiónak legfontosabb alkotó eleme az ott élő népesség, amelynek tagjai az ország alkotmányát, illetve az autonóm régió alaptörvényét elfogadják”.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.