Joe Biden felszólította állampolgárait: távozzanak Ukrajnából

Hazahívja polgárait az Egyesült Államok elnöke Kijevből.

2022. február 11., 17:30

Szerző:

Biden arra figyelmeztette csütörtökön országa állampolgárait, hogy távozzanak Ukrajnából, mert „hamar elfajulhatnak a dolgok”.

Ukrajna szerint Joe Biden amerikai elnök túlzásba esett, amikor felhívást intézett honfitársaihoz, hogy az orosz inváziótól való félelem közepette hagyják el az országot.

„Nincs semmi újdonság ebben a nyilatkozatban" – mondta pénteken Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter. Kijev már korábban is túlzásnak tartotta, hogy az Egyesült Államok evakuálta kijevi nagykövetségének munkatársait és azok hozzátartozóit.

Egy csütörtökön sugárzott interjúban Biden megismételte figyelmeztetését, hogy a még Ukrajnában tartózkodó amerikaiaknak a lehető leghamarabb el kell hagyniuk az országot.

„Nem arról van szó, hogy egy terrorista szervezettel van dolgunk. A világ egyik legnagyobb hadseregével van dolgunk. Ez egy teljesen más helyzet, és a dolgok gyorsan eldurvulhatnak" – mondta az NBC Newsnak Joe Biden.

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan forgatókönyv, amely arra késztetné, hogy amerikai csapatokat küldjön Ukrajnába amerikaiak megmentésére, az elnök azt mondta: „Nincs ilyen. Az egy világháború, amikor az amerikaiak és Oroszország elkezdenek egymásra lövöldözni".

„Egy teljesen más világban vagyunk, mint amilyenben valaha is voltunk" – tette hozzá az USA vezetője. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma hetek óta azt tanácsolja az Ukrajnában tartózkodó amerikaiaknak, hogy hagyják el az országot.

(Kiemelt kép: Joe Biden. Fotó: Saul Loeb / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.