A két jó barát tovább mélyíti szoros kapcsolatát

Biden gratulált az új német kancellárnak.

2021. december 11., 06:45

Szerző:

Joe Biden amerikai elnök pénteken gratulált Olaf Scholz német kancellárnak a megválasztásához – írta szombaton az MTI. Biden a telefonbeszélgetést követően írt Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy várakozással tekint a közös munka elé.

„Ma beszéltem Olaf Scholz német kancellárral, hogy gratuláljak neki. Várakozással tekintek a szoros együttműködés elé a szerteágazó globális kihívásokban, egyebek között Oroszország Ukrajna határán történő, destabilizáló csapatösszevonásai ellensúlyozására irányuló transzatlanti erőfeszítésekben” – közölte Biden.

Steffen Hebestreit német kormányszóvivő arról számolt be, hogy Biden és Scholz az Egyesült Államok és Németország szoros viszonyát emelték ki, megerősítve azon szándékukat, hogy tovább mélyítsék a két ország kapcsolatait. A Fehér Ház tájékoztatása szerint a két politikus a beszélgetés során kitért a koronavírus-járvány és a klímaváltozás elleni küzdelem kérdéseire is.

Az Olaf Scholz vezette Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciós kormánya szerdán alakult meg.

(Kiemelt kép:  Berlin, 2021. december 9. Olaf Scholz német kancellár (j) Joe Biden amerikai elnököt hallgatja a demokráciáról Biden által kezdeményezett internetes csúcstalálkozón a berlini kancellári hivatalban 2021. december 9-én. MTI/EPA/Reuters pool/Michele Tantussi)

 

 

Tegnap 21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

Tegnap 20:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd szaúdi koronaherceggel – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Tegnap 20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.