Joe Biden az energiabiztonságról is tárgyal a szaúdiakkal

Közel-keleti utazásának utolsó állomásához érve Szaúd-Arábiába érkezett pénteken Joe Biden amerikai elnök, és a látogatás fő céljai közé tartozik a két ország közti kapcsolatok helyreállítása és az energiabiztonságról szóló tárgyalások lefolytatása – jelentette ki Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója az Air Force One elnöki repülőgép fedélzetén pénteken.

2022. július 15., 20:13

Szerző:

Biden a Perzsa-öböl-menti arab országok vezetőivel a többi között az Ukrajnában zajló háború miatt kialakult energiaválságról és az energiabiztonság megteremtéséről tervez tárgyalni. Sullivan hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Szaúd-Arábiával mint a világ legnagyobb olajexportőrjével folytatott tárgyalásoktól "aligha" várható bármilyen kétoldalú bejelentés az energiakereskedelmet illetően.

Az amerikai elnök szaúdi látogatásának fontos eleme a Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel folytatott találkozó: mint arról a nemzetbiztonsági tanácsadó beszámolt, Biden a Washington és Rijád közti kapcsolatok megerősítésén dolgozik, de az emberi jogokról is tárgyalni tervez a szaúdi koronaherceggel.

Ez utóbbi kényes téma, a két ország között ugyanis meglazult a kapcsolat, miután az amerikai hírszerzés megállapította, hogy Dzsamál Hasogdzsi, a The Washington Post című amerikai napilap szaúdi újságírójának meggyilkolása Mohamed bin Szalmán közvetlen jóváhagyásával történt. A trónörökös mindazonáltal tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez.

Az elnököt a szaúdi Mekka tartomány kormányzója fogadta a dzsiddai reptéren. Az al-Ihbarijja szaúdi állami televízió beszámolt arról is, hogy Biden kézfogás helyett ökölpacsival üdvözölte a koronaherceget.

(Kiemelt kép: a szaúdi királyi palota által 2022. július 15-én kiadott képen Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg (jobbra) üdvözli Joe Biden amerikai elnököt, Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter (balra) jelenlétében a Vörös-tengeri Dzsidda kikötőjében lévő Al-Salam palotában.  Fotó: Bandar AL-JALOUD / various sources / AFP)

Bombatölcsérekkel lyuggatott búzamezők, blokád alatt tartott kikötők és szállítási útvonalak, brutális hőhullám és vízhiány, egekbe szökő élelmiszerárak, egyre több éhes száj – 2022 nyarának globális agrár- és élelmiszerhelyzete a többet kevesebből elvét vetíti előre.