Mától lesz hivatalosan is amerikai elnök Joe Biden

Helyi idő szerint délben teszi le az esküt a járványhelyzet miatt rendhagyó beiktatáson.

2021. január 20., 05:45

Szerző:

A beiktatási ünnepséget 1937 óta mindig január 20-án tartják. A mostani ceremónia jelentősen különbözik a korábbiaktól, ugyanis a járványhelyzet és az esetleges tüntetések miatt az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb mértékben biztosított elnöki beiktatására készülnek. A kiemelt óvintézkedéseket egyebek között az indokolja, hogy január 6-án Donald Trump leköszönő, republikánus párti elnök hívei megostromolták a Capitolium épületét, és a zavargásokban öt ember meghalt.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint

továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy erőszakos tüntetések lesznek Washingtonban és a többi szövetségi állam fővárosaiban.

A biztonsági intézkedések nagyságát mutatja, hogy a Nemzeti Gárda 25 ezer felfegyverzett katonája ügyel a rendre.     

Bár a szervezők még nem határozták meg pontosan, hogy Joe Bident és Kamala Harris megválasztott demokrata párti alelnököt mikor iktatják be, az ünnepség várhatóan helyi idő szerint délelőtt fél 12-kor kezdődik a Capitolium nyugati oldalán. A beiktatás előtt Biden a kongresszus vezető politikusaival misén vesz részt. Köztük lesz a képviselőház republikánus frakcióvezetője, Kevin McCarthy, valamint Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője. 

 

Az alkotmány értelmében az elnököt és az alelnököt is a szövetségi legfelsőbb bíróság főbírája esketi fel négy évre, azonban a mostani esemény ebben a tekintetben is eltér a hagyományostól. Kamala Harris ugyanis Sonia Sotomayort, a legfelsőbb bíróság első latino származású bíróját kérte fel az esketésre. Joe Biden körülbelül 12 órakor tesz esküt, amelyet John Roberts főbíró vezet majd.

Miután letették hivatali esküjüket, Joe Biden elmondja majd beiktatási beszédét, amelyben a beiktatási stáb közleménye szerint az elnök kifejti elképzeléseit arról, "hogyan győzze le a járványt, hogyan építse vissza, egyesítse és gyógyítsa meg a nemzetet".

Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky

A beiktatási ünnepség menetrendje magyar idő szerint így néz ki:

  • 18 órakor Biden és Kamala Harris felesküszik az elnöki és alelnöki tisztségre. Az újdonsült államfő beszédet mond, Lady Gaga elénekli a himnuszt, fellép még Jennifer Lopez. A járvány miatt azonban csak virtuálisan lesznek jelen az ünnepségen.
  • Biden és alelnöke a Capitolium keleti szárnyánál megtekinti a hadsereget.
  • Ha nem lenne járvány, autókonvojjal indulnának a Fehér Házhoz, hogy az úton is "találkozzanak" az ünneplő tömeggel, de ehelyett most az ország legnagyobb katonai temetőjébe, az Arlington Nemzeti Temetőbe mennek, hogy  koszorúkat helyezzenek el az ott nyugvó katonák emlékére. Ide Bident a várakozások szerint elkíséri a demokrata Barack Obama és Bill Clinton, illetve a republikánus George W. Bush és Donald Trump alelnöke, Mike Pence is bejelentette szándékát, hogy szemben Trumppal, részt vesz a beiktatási ünnepségen.
  • 21 óra után fogadná a leköszönő elnök az újat a Fehér Ház lépcsőjén, Donald Trump azonban, miután részt vett a Washintontól 12 kilométerre lévő Andrews légitámaszponton tartott búcsúünnepségen - ez magyar idő szerint 14 órakor indul -, az elnöki különgéppel floridai rezidenciájához megy. 
  • Hajnali fél 3-kor kezdődik Tom Hanks vezetésével az Amerika ünnepel című tévéműsor, amiben Bruce Springsteen, a Foo Fighters és John Legend is fellép.