Jó hírek a szupermutánsról

Az egészségügyi szakember egyben kritizálta azokat az országokat, melyek a Dél-Afrikából való beutazás korlátozása mellett döntöttek.

2021. november 27., 20:18

Szerző:

Nem okoz a koronavírus omikron variánsa kifejezetten súlyos megbetegedést, és nem terhelték eddig túl a dél-afrikai kórházakat az új variáns által fertőzöttek – mondta Angelique Coetzee, a Dél-afrikai Egészségügyi Szövetség elnöke a Szputnyik Newsnak.

Coetzee arról is beszélt, hogy az omikron által fertőzöttek izomfájdalmat, levertséget, köhögést tapasztalnak egy-két napig, általában nincs ízlelés- vagy szaglásvesztés. Coetzee szerint a fertőzés „enyhe tüneteket” okoz, és egyáltalán nem fedezték még fel a beoltottak körében az új variánst.

Coetzee arról is beszélt, hogy jelenleg viszonylag limitált az omikron variánsról elérhető információ mennyisége, még hetek kérdése, hogy egyáltalán kiderül, hogy valóban jobban fertőz-e, mint a korábbi variánsok. Vagyis kicsi a minta, de ami eddig látszik, az biztató.

Az egészségügyi szakember egyben kritizálta azokat az országokat, melyek a Dél-Afrikából való beutazás korlátozása mellett döntöttek.

(Kiemelt kép: Székesfehérvár, 2021. március 24. Egy idős nő megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának második adagját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház székesfehérvári oltópontján 2021. március 24-én. MTI/Vasvári Tamás)