Wagner-vezér: ha ez így folytatódik, újra eljön Oroszországban az 1917-es forradalom

Sokkoló állításokat és nagyon kemény Putyin-kritikát is tartalmaz a Bahmutot végül elhódító Wagner-zsoldosvezér, Jevgenyij Prigozsin legújabb interjúja.

2023. május 24., 19:29

Szerző:

Interjút közölt Jevgenyij Prigozsin, az oroszok Wagner-zsoldoscsoportjának vezetője és ismert Kreml-párti üzletember Telegram csatornáján. A háborús bűneiről hírhedtté vált Wagner-csoport most éppen tíz hónap és óriási véráldozat árán vette be az ukránoktól Bahmutot, egy donyecki bányavárost.

Az interjúban többek között arról beszélt, a jelenlegi háborús helyzet után Oroszország belső békéje nem tartható már sokáig fenn, sőt az első világháború utáni, 1917-es bolsevik forradalomhoz hasonló helyzetet vizionált:

 „Olyan helyzetbe kerültünk, hogy kibaszottul elveszíthetjük Oroszországot, ez a legnagyobb probléma. Be kell vezetnünk a statáriumot,” – közölte.

Ezek után arról is beszélt, a katonák morálja a frontvonalon nagyon rossz, és ugyan reménykedhetett abban az orosz hadvezetés, hogy a nyugati szövetségesek elfáradnak Ukrajna támogatásában, Kína pedig békés rendezés felé tett lépésekkel tud enyhíteni a helyzeten, de egyelőre mindkét moszkvai remény szertefoszlott.

Prigozsin közölte, a helyzetért Szergej Sojgu védelmi minisztert teszi felelőssé, akit szerinte „hadbíróság elé kellene állítani”, Putyinhoz és politikájához azonban „továbbra is hű marad.”

(Reuters/444.hu)

(Kiemelt kép. Jevgenyij Prigozsin. Fotó: HANDOUT / TELEGRAM/ @CONCORDGROUP_OFFICIAL / AFP)