Újabb dokumentumok láttak napvilágot a Jeffrey Epstein ügyben

Virgina Giuffre azt vallotta, hogy 3,5-5 millió forintnak megfelelő dollár kapott azért, hogy lefeküdjön András herceggel.

2024. január 10., 18:20

Szerző:

Korábban már írtunk az Epstein-szexbotrány kapcsán, ahol egy amerikai milliárdos üzletember került rács mögé pedofília és emberkereskedelem vádjával. Az ügy a bírósági dokumentumok alapján az ötödik és egyben befejező részéhez érkezett. A dokumentumokat a szexkereskedelem áldozata, Virginia Giuffre által indított per részeként hozták nyilvánosságra – írta meg a BBC alapján a Telex.  Az ügy vádlottjainak – Jeffrey Epstein és Ghislaine Maxwell  – vallomása, 1400 oldalon keresztül olvashatók.

Virgina Giuffre a kedden közzétett 2016-os vallomásában azt mondta, hogy 10 000 és 15 000 dollár (mai árfolyamon 3,5–5 millió forint) közötti összeget kapott azért, hogy lefeküdjön András yorki herceggel. Giuffre azt is vallotta, hogy egy médiacég 160 000 dollárt (55,3 millió forint) fizetett neki két cikkért és a fotóért, amelyen András herceggel látható. Ghislaine Maxwell szerint a fotó hamis – írja a lap.

Virginia Giuffre tagadja, hogy valaha is lett volna szexuális kapcsolata bármilyen elnökökkel, de állítása szerint  „egy ismert miniszterelnökkel” kellett szexuális kapcsolatot létesítenie. Az korábban megjelent Epstein-szexbotrány dokumentumaiban szerepelt többek között Stephen Hawking, Bill Clinton és Michael Jackson neve is.

2019-ben Jeffrey Epstein milliárdos amerikai üzletembert kiskorúak ellen elkövetett emberkereskedelem vádjával tartóztatták le, a vád szerint egy bűnszövetkezetet működtetett ebből a célból. 35 nappal később Epstein holtan találták a New York-i cellájában. Az internet tele volt azonnal összeesküvés-elméletekkel a halálával kapcsolatban, de a hatóságok szerint az öngyilkosság történt, amiről itt számoltunk be. 

A 61 éves Ghislaine Maxwell, aki Epstein korábbi szeretője, barátja és üzlettársa volt, jelenleg egy floridai börtönben tartják fogva, miután tavaly júniusban 20 év börtönt kapott kiskorúak szexuális célú kereskedésével kapcsolatban. Maxwell állítólag mindvégig ártatlannak vallotta magát. 

Az ügy eddigi legismertebb érintettje II. Erzsébet fia, András yorki herceg, akit Virginia Giuffre azzal vádolt meg, hogy 17 éves korában három alkalommal is megerőszakolta őt. András végül több mint 12 millió fontot, azaz nagyjából 5 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetettet Giuffre-nek, miután peren kívül megegyeztek .

(Kiemelt kép: Jeffrey Epstein. Fotó:  Handout / Palm Beach megyei seriff hivatal / AFP)