Izraelben mától zárt térben sem kell maszkot viselni

A kötelező maszkviselés eltörlésével a helyiek az utolsó jelentős korlátozásnak is búcsút inthetnek.

2021. június 15., 15:39

Szerző:

Izraelben folyamatosan csökken a koronavírus-fertőzöttek száma, az utóbbi időben mindössze napi egy beteget regisztráltak, így az ország vezetése úgy döntött, hogy megszüntetik a kötelező maszkviselést a zárt terekben is. 

A szabadtéri maszkhordást már áprilisban eltörölték, keddtől pedig már csak az egészségügyi intézmények nem beoltott dolgozóinak és pácienseinek, a légiutas-kísérőknek, illetve a házi karanténba tartó embereknek kell maszkot viselniük. 

Az egyre nagyobb fokú lazítás nemcsak a kevés fertőzöttnek, de annak is köszönhető, hogy Izrael a világon az elsők között teljesít az oltási programban. Mostanáig a lakosság több mint felét már beoltották, ami nagyjából 5 millió embert jelent. Ráadásul júniustól a 12–15 éves korosztály oltása is megkezdődött, bár az egészségügyi minisztérium úgy döntött, hogy ebben a korcsoportban csupán a fokozott kockázati tényezőkkel rendelkezők felé intéznek hivatalos felhívást.

 (Kiemelt kép: Maszk nélküli vásárlók a tel-avivi Dizengoff bevásárlóközpontban 2021. június 15-én. Fotó: AFP | Jack Guez)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.