Izrael már a negyedik oltást adja a veszélyeztetett személyeknek

Izrael az első országok között volt, amelyek egy évvel ezelőtt bevezették a Pfizer koronavírus elleni vakcináját. 

2021. december 30., 21:00

Szerző:

Izrael jóváhagyta a negyedik adag oltóanyagot a COVID-19-re leginkább veszélyeztettek számára, és ezzel az első ország lett, amely így készül az omikron variáns okozta fertőzési hullámra – írja az AP.

Az egészségügyi minisztérium főigazgatója, Nachman Ash csütörtökön késő este sajtótájékoztatón jelentette be a döntést. Elmondása szerint a döntés a korai kutatásokon alapul, és a tisztviselők a helyzet felmérése során fontolóra veszik a negyedik adag beadásának kiterjesztését a lakosság nagyobb részére.

Izrael az első országok között volt, amelyek egy évvel ezelőtt bevezették a Pfizer koronavírus elleni vakcináját, és tavaly nyáron kezdték el szabadon kínálni az emlékeztető oltást. Ennek ellenére a fertőzések hulláma a delta változatnak tulajdonítható, és a tisztviselők újabb, a gyorsan terjedő omikron által okozott fertőzésre figyelmeztettek.

Csütörtökön Izrael megkapta az első szállítmányt a COVID-19 legrosszabb hatásait kezelő tablettákból.

Izraelben jelenleg több mint 20 000 aktív beteg van, köztük 94 súlyos beteg. A világjárvány kezdete óta legalább 8 243 ember halt meg a COVID-19-ben Izraelben.

(Kiemelt kép: Egy izraeli egészségügyi dolgozó a Pfizer/Biontech gyógyszergyártó cég vakcináját készíti elő oltásra Tel Avivban, 2021. július 5-én. Fotó: Jack Guez / AFP)

Tegnap 21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

Tegnap 20:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd szaúdi koronaherceggel – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Tegnap 20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.