Itt a brit kémek napi jelentése az orosz-ukrán háborúról

Háború Ukrajnában: Az oroszoknál gyenge a fegyelem, romlik a morál. Megjelent a brit hírszerzés legfrissebb napi jelentése a Twitteren. 

2022. május 30., 11:31

Szerző:

  • Oroszország komoly veszteségeket szenvedhetett el a tisztek körében, főként az alacsonyabb rangú beosztottaknál. 
  • A nagy arányú veszteség csak súlyosbítja a hadseregben most is tapasztalható problémákat. Ma már zendülések sem ritkák a katonák között, ami valószínűleg csak még tovább rombolja majd a morált, a fegyelem pedig még gyengébb lesz.
  • A jelentés másik megállapítása, hogy az orosz seregben ma már az alacsonyabb rangú tisztek is részt vesznek a taktikai műveletekben, emellett a dandár- és zászlóaljparancsnokok is ott vannak a frontvonalon. A britek szerint a tisztek így próbálják javítani egységeik teljesítményét.

 

 

(Kiemelt kép: Mariupol 2022. április 12-én, Alexander NEMENOV / AFP)

 Tegnap 19:44

Fico egy, a várható koalíciós tárgyalások során szem előtt tartott prioritásaikat tudakoló újságírói kérdésre adott válaszában árulta el, mire lehet  számítani tőle. 

Tegnap 19:00

Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat „példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte” – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

Tegnap 18:32

Ötvennégy éves korában elhunyt Varga Veronika francia-magyar színésznő – tudatta családja vasárnap.

Tegnap 18:27

Érvénybe lépett vasárnap a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó új megállapodás, amely a rendkívül heves vitákat szító egykori észak-írországi protokoll egyes előírásait enyhíti.