Itt a brit kémek kedd reggeli jelentése: Előretörtek az oroszok

A brit védelmi minisztérium közzétette szokásos jelentését az orosz-ukrán háború állásáról, mindezt hírszerzési forrásaira hivatkozva.

2022. július 12., 09:52

Szerző:

Az orosz csapatok továbbra is apró területi nyereségeket érnek el a donyecki területen, és Oroszország azt állítja, hogy ellenőrzése alá vonta Hrihorivka városát. Az orosz erők folytatják támadásukat az E-40 fő utánpótlási útvonal mentén Szlovjanszk és Kramatorsk városai felé. Az orosz erők valószínűleg fenntartják a katonai nyomást az ukrán erőkre, miközben átcsoportosítanak és újjáalakulnak a közeljövőben esedékes további offenzívákhoz.

Az orosz fegyveres erők létszámhiánya arra kényszerítheti az orosz védelmi minisztériumot, hogy nem hagyományos toborzáshoz folyamodjon. Ez magában foglalja az orosz börtönökből származó személyzet toborzását a Wagner katonai magáncég számára. Ha ez igaz, akkor ez a lépés valószínűleg azt jelzi, hogy nehézségekbe ütközik a jelentős számú orosz veszteség pótlása. 

(Kiemelt képünk: Szlovjanszk, 2022. június 2. Éjszakai légicsapásban megrongálódott lakóház a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban 2022. május 31-én. Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

Moszkva hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti az új START-szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A 2010-ben aláírt, kulcsfontosságú orosz-amerikai megállapodás kölcsönösen lehetővé tette a két fél számára a másik ország katonai helyszíneinek rendszeres ellenőrzését.