Itt a brit kémek keddi jelentése: Az oroszok nem mondtak igazat odesszai támadásukról

A brit védelmi minisztérium kiadta az ukrajnai helyzetről szóló keddi hírszerzési tájékoztatását, amelyben vitatja Oroszország beszámolóját a vasárnapi, Odessza elleni rakétatámadásról.

2022. július 26., 12:40

Szerző:

Oroszország nem vállalta magára az odesszai kikötőt ért rakétatámadást. Ellenben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője cáfolta ezt, és azt mondta, hogy a támadás katonai infrastruktúrát ért, viszont nem befolyásolja a kulcsfontosságú kikötőváros gabonaexportját. 

A brit védelmi minisztérium július 24-ei közleményében, azt írta, hogy nincs arra utaló jel, hogy ilyen célpontok lettek volna a rakéták által eltalált helyen. 

Mint írják, Oroszország szinte bizonyosan a hajóelhárító rakétákat tekinti kulcsfontosságú fenyegetésnek, amely korlátozza a fekete-tengeri flotta hatékonyságát. Ez jelentősen aláásta az általános inváziós tervet, mivel Oroszország reálisan nem próbálkozhat kétéltű támadással Odessza elfoglalására. 

A brit jelentésben kiemelik, hogy Oroszország továbbra is prioritásként fogja kezelni az Ukrajna hajóelhárító képességének csökkentésére és megsemmisítésére irányuló erőfeszítéseket. 

(Kiemelt képünk: Az Odesszai Városi Tanács Telegram csatornája által 2022. július 24-én közzétett kézi felvételen ukrán tűzoltók oltják a tüzet, miután rakéták csapódtak be a kikötőbe 2022. július 23-án. Fotó: STR / Odessza Városi Tanács Telegram-csatorna / AFP)