Az Iszlám Állam elleni katonai akciókkal indokolta a párizsi terrortámadást Abdeslam

Az egyetlen életben maradt terrorista szerint semmi személyes indíték nem játszott szerepet a civil lakosság megtámadásában.

2021. szeptember 15., 15:51

Szerző:

Franciaországban zajlik a  2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozat pere. Az egyetlen életben maradt terrorista, Salah Abdeslam azzal indokolta a terrortámadást, hogy a franciák katonailag felléptek az Iszlám Állam ellen. 

„Franciaországot támadtuk meg, a lakosságot, civileket vettünk célba, de ebben nem volt semmi személyes" – tette hozzá a 32 éves francia-marokkói terrorista. Abdeslam szerint őszinteségre van szükség ahhoz, hogy megértsék a terrorakció okát. Hozzátette: „a francia repülőgépek, amelyek az Iszlám Államot bombázzák, nem tesznek különbséget férfi, nő és gyerek között. Azt akartuk, hogy Franciaország ugyanazt a fájdalmat élje át, amit mi”.

Abdeslamra, a párizsi terrorakciók egyik fő végrehajtójára a bírósági eljárás lezárta után feltehetően életfogytiglani börtönbüntetés vár.  

(Kiemelt kép: Salah Abdeslam, a 2015 novemberében Párizsban elkövetett terrorista merényletsorozat marokkói származású, francia állampolgárságú fővádlottja perének első tárgyalásán egy brüsszeli bíróságon 2018. február 5-én. A merényletsorozat főszervezőjének tartott Abdeslamot gyilkossági kísérlettel vádolják, mert rálőtt az őt elfogni próbáló rendőrökre Brüsszelben. Fotó: Emanuel Dunand / MTI)