Ismert sízőket temetett maga alá a lavina

Lavina áldozata lett két külföldi síelő Japánban, Nagano prefektúra területén. Egy szaklap szerint egy ismert amerikai és egy osztrák az áldozat.

2023. január 30., 18:50

Szerző:

Az osztrák külügyminisztérium hétfőn délután megerősítette, hogy az egyik áldozat osztrák állampolgár, de a hozzátartozók és az áldozat személyes adatainak védelmére hivatkozva nem tett közzé további részleteket. 

A Mountain Gazette című blog tudomása szerint a másik áldozat a 31 éves amerikai Kyle Smaine szabadstílusú hódeszkás volt. 

A két férfi három társával együtt vasárnap a 2469 méter magas Hakuba Norikura hegy keleti lejtőjén tartózkodott, amikor a lavina elsodorta őket. A Mountain Gazette úgy tudja, Smaine a foglalkozásával összefüggésben tartózkodott ott, és a nap végén néhány társával síelni ment. Az amerikai profi sportoló 2015-ben világbajnoki címet szerzett a kreischbergi Halfpipe-bajnokságon. 

A japán hatóságok az utóbbi napok heves havazása miatt lavinafigyelmeztetést adtak ki a térségre. 

Niigata kormányzóságban négy finn férfi került bajba a hófödte hegyeken hétfőn. A síelők – egy hatfős csoport tagjai – eltévedtek a Mioko-hegyvonulaton, és két társuk révén sikerült értesíteniük a hatóságokat arról, hogy nem tudnak lejönni a hegyről. A mentő kedden reggel indulnak a keresésükre.

(Kiemelt képünk: Egy áldozatot cipelnek Otari faluban, Nagano prefektúrában 2023. január 30-án. Fotó: The Yomiuri Shimbun/Kota Kiriyama/AFP)

18:44

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának – ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia mindenki megnyugtatására közölte, hogy a pápával minden rendben van. A hivatalos program szerint Ferenc pápa április 28-án érkezne Magyarországra, ám pár napja kórházba került. A magyar katolikus egyház azzal kapcsolatban nem nyilatkozott, hogy ez befolyásolhatja-e a pápa magyarországi programját.