Iránymutatást ad ki az Európai Bizottság a vakcinaútlevélre

Az uniós oltási könyv a beoltottságot fogja igazolni. Akik még nem kaphattak oltást, azoknak a teszteredményeit tüntetik fel benne, de azokról is szolgál információval, aki már átesett a koronavírus-fertőzésen.

2021. március 1., 17:05

Szerző:

Az Európai Bizottság még ebben a hónapban bemutatja a koronavírussal összefüggő új digitális immunitásigazolásra, másnéven zöld igazolványra vonatkozó jogalkotási javaslatát. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében elmondta, az intézkedéssel az európaiak szabadabb utazását szeretnék elősegíteni.

A bizottsági elnök hangsúlyozta azt is, hogy az igazolás teljes mértékben tiszteletben fogja tartani az adatvédelmet és a magánszférát.  A bizottság elnöke,az igazolvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy legalább három hónapra van szükség egy közös európai rendszer technikai kifejlesztéséhez. Elmondta, a tagállami vezetők megállapodásra jutottak a legszükségesebb személyes adatok megosztásáról az igazolványok közös elfogadása érdekében. Hozzátette, az Európai Unió és a tagállamok azt szeretnék, ha a vakcinaútlevél nyárra elkészülne, és meg lehetne kezdeni az egészségügyileg biztonságos külföldi utazásokat.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.