Iráni tüntetések – Tüzet nyitottak a Mahsza Amini sírjánál összegyűlt emberekre

Könnygázt vetettek be és tüzet nyitottak az iráni biztonsági erők szerdán a Kurdisztán tartománybeli Szakkezben a Mahsza Amini sírjánál összegyűlt tüntetőkre – közölte a Hengav emberi jogi szervezet.

2022. október 26., 15:47

Szerző:

Szemtanúk is azt állították a Reuters hírügynökségnek, hogy a biztonsági tüzet nyitottak az emberekre. A beszámolók szerint a szakkezi temetőben több tüntetőt is őrizetbe vettek a hatóságok. 

Szerdán több ezer ember gyűlt össze Mahsza Amini sírjánál az Iránban hagyományos negyvennapos gyászidőszak vége alkalmából. A 22 éves Mahsza Amini szeptember közepén halt meg, miután őrizetbe vették, mert állítólag nem tartotta be az ország szigorú törvényei szerinti iszlám öltözködési szabályokat.

 (Kiemelt képünk: Az UGC október 26-án közzétett felvételein látható, amint iráni gyászolók a nyugat-iráni Kurdisztán tartományban, Mahsa Amini szülővárosában, Szakezben, az Aichi temető felé vonulnak, hogy megünnepeljék a halála óta eltelt 40 napot, dacolva a nők által vezetett tüntetések elleni véres fellépés részeként elrendelt fokozott biztonsági intézkedésekkel. Fotó: ESN / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.