Irán pályára akart állítani egy műholdat, nem sikerült

Irán június közepén sikertelenül próbált pályára állítani egy műholdat - számolt be szerdán az amerikai védelmi minisztérium.

2021. június 24., 05:59

Szerző:

A Pentagon műholdfelvételeiből, amelyek az iráni fővárostól, Teherántól mintegy 300 kilométerre keletre fekvő Szemnan űrközpontról készültek, úgy tűnik, hogy Irán újabb műholdindítást tervez.

"Az amerikai űrparancsnokságnak tudomása van egy iráni rakéta sikertelen indításáról, amely június 12-én kora reggel történt" - számolt be Uriah Orland alezredes, a Pentagon szóvivője közleményében, megerősítve egyben a CNN amerikai hírtelevízió értesüléseit is.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az előző iráni rakétaindítás 2020 áprilisában történt, amikor Teherán pályára állította a Núr-1 mikroműholdat, amelyet az amerikai hadsereg továbbra is figyelemmel kísér. Az objektummal kapcsolatos folyamatos megfigyelések azt mutatják, hogy az űreszköz irányíthatatlan és nem működőképes.

A CNN szerint, amely a Middlebury-i Kaliforniai Egyetem szakértőire hivatkozik, az elmúlt napokban megnövekedett aktivitás az iráni Szemnan űrközpontban arra utal, hogy egy újabb indítási kísérlet van készülőben.

A kaliforniai székhelyű Planet Labs magánvállalat által június 19-én és 20-án készült képeken üzemanyagtartályok, szállítójárművek és egy mobil platform látható az űrközpontban.  

Teherán cáfolta a június 12-i indítás meghiúsulását. "A kommunikációs minisztérium két műholdja, a Nahid és a Pársz az iráni űrügynökség irányítása alatt állnak" - idézte Mohammad Dzsavád Azari Dzsaromi iráni távközlési minisztert szerdán az IRNA hivatalos iráni hírügynökség.

(Kiemelt képünk: Az iráni védelmi minisztérium által közreadott képen a Zafar távközlési műholdat szállító Szimorg hordozórakétát felbocsátják a délkelet-iráni Szemnan tartományban lévő Khomeini Imám Űrrepülőtérről 2020. február 9-én. A kilövés után a rakétának nem sikerült pályára állítania a műholdat.
MTI/EPA/Iráni védelmi minisztérium)