Irán megszegi az atomalkut, felpörgeti az urándúsítást

Szándékosan megsérti Irán az atomprogramjáról szóló 2015-ös hathatalmi megállapodást, amikor újabb, gyorsabb urándúsító centrifugákat helyez üzembe.

2021. április 10., 14:34

Szerző:

Haszan Róháni elnök avatta fel egy nukleáris létesítményben a 164 darab új urándúsító centrifugát. Irán 2019-ben kezdte el szándékosan megsérteni a nukleáris megállapodást, miután 2018-ban az Egyesület Államok kilépett a szerződésből, mondván: Irán már amúgy sem tartja be azt.

Trump egyúttal újra bevezetett Irán ellen olyan büntetőintézkedéseket, amelyeket a megállapodás 2015-ös megkötése után Washington feloldott. A 2015-ös megállapodás csak a korábban használt centrifugák alkalmazását engedte Iránnak, amelyek lassabbak, mint a most üzembe állítottak.

Eközben pár napja kezdődtek el Bécsben az Európai Unió vezetésével tárgyalások arról, hogy milyen feltételekkel csatlakozhat újra az Egyesült Államok a 2015-ös megállapodáshoz, és hogy miképpen lehet biztosítani annak teljes körű és hatékony végrehajtását az összes fél részéről.

Januárban Irán elkezdte 20 százalékos tisztaságúra dúsítani az uránt, amivel már csak egy technikai lépésre van attól, hogy fegyverminőségű uránt állítson elő, miközben Teherán váltig állítja, hogy nem célja atomfegyver kifejlesztése, polgári (tudományos) célból van szüksége a dúsított uránra.

Izrael mindig meg volt győződve arról, hogy Irán atomfegyvert akar, és ezért fejleszti az atomtöltet hordozásához szükséges ballisztikus rakétáit is. Az AP hírügynökség szerint Iránnak már 55 kilogrammnyi 20 százalékos uránja lehet, míg janurában csak 17 kilogrammja volt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)