Iránban mostantól 10 év börtön is adható „helytelen hajviselet” miatt

A törvényt a hajviselete miatt agyonvert nő halálának egy éves évfordulóján fogadta el az iráni parlament.

2023. szeptember 20., 19:49

Szerző:

Néhány nappal a „helytelen hajviselete” miatt lényegében agyonvert Mahsza Amini halálának első évfordulója után az iráni parlament elfogadta azt a törvényt, ami alapján akár 10 év börtönt is ki lehet szabni az iszlám vallási előírásokra hivatkozva elrendelt öltözködési szabályok megsértőire. A szerdán 152-34-es szavazataránnyal elfogadott jogszabály fenyegető szándékát jól mutatja, hogy akár három évre is fel lehet függeszteni a büntetési tételt, ami azonban egy újabb kihágásra automatikusan életbe lép – írja a Telex.

Mint írják, a törvényt az iráni állam teokratikus felügyeleti szervének, az „Őrök Tanácsá”-nak is helyben kell hagynia, de az ilyen szigorításokkal a síita hittudósokból álló testület nem szokott kekeckedni.

Jelenleg a törvénysértők 10 nap és 2 hónap közti börtönre, illetve néhány ezer forintnak megfelelő riálnyi pénzbüntetésre számíthatnak.

A szerdán elfogadott törvény azokat is bünteti, akik „a meztelenséget népszerűsítik” vagy „kigúnyolják a hidzsábot a médiában vagy a közösségi oldalakon.

(Kiemelt képünk: Egy tüntető díszes arcfestést visel a Mahsza Amini halála ellen tiltakozók felvonulásán Iránban. Amini 2022. szeptember 16-án halt meg az iráni erkölcsrendészet őrizetében, miután letartóztatták a hidzsáb - az iráni törvények értelmében – nem megfelelő viselése miatt, ami tiltakozásokat váltott ki Iránban és világszerte Forrás: Allison Bailey/NurPhoto/AFP)