Irak is csatlakozott a párizsi éghajlatvédelmi egyezményhez

Barhám Száleh iraki elnök szerdán kihirdette a parlament döntését, amellyel ratifikálták az ország csatlakozását a párizsi éghajlatvédelmi egyezményhez.

2021. január 13., 20:10

Szerző:

 

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) e második legnagyobb kitermelője öt évvel ezelőtt írta alá az ország csatlakozását, a folyamat azonban csak most zárult le.

"Erre a ratifikálásra azért került sor, hogy szembe lehessen szállni az éghajlatváltozás jelentette fenyegetésekkel, s hogy meg lehessen fékezni a gáz- és szénkibocsátást" - közölte Száleh az elnöki iroda szerdai rövid közleményében.

Irak parlamentje szeptemberben fogadta el (ratifikálta) az ország csatlakozását az egyezményhez, amelyet még 2015-ben írt alá Irak ENSZ-nagykövete. A ratifikáció révén a megállapodás előírásait az ország jogszabályai közé iktatják.

Száleh december végén az ENSZ-ben tartott beszédében arról biztosította hallgatóságát, hogy Irak "új korszakot" készül nyitni, eltökélten támogatja a megújuló energiaforrások és a környezetkímélő technológiák alkalmazását.

Irakot számos hátrányos éghajlati hatás éri, egyebek között a súlyos vízhiány, a sivatagosodás, valamint a rendkívüli hőség, amely nyáron eléri akár a hatvan Celsius-fokot is.

A párizsi klímaegyezmény az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésével, a globális felmelegedéshez való alkalmazkodással, valamint annak pénzügyi következményeivel foglalkozik a 2020-as évtől. A megállapodást 195 ország képviselői tárgyalták a 2015-ös ENSZ klímaváltozási konferencián. A megállapodás céljai között szerepel a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2 Celsius-fok alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest, majd az erőfeszítések folytatásaként a hőmérséklet emelkedésének 1,5 Celsius-fok alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest

(MTI)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.